Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragon Gate-satsningen får inga förmåner

/
  • HÅRT ARBETE. Erik Hemström, kommunarkitekt i Älvkarleby, jobbade nästa dagligen med Dragon Gate under 2008. I en intervju då framhöll han att kritiken mot Dragon Gate var överdriven. ”Är 100 saker fel, så har de gjort 9 900 saker rätt” sa han.
  • INGA BYGGLOV. Sedan starten 2004 har endast två byggnader haft bygglov innan arbetet har påbörjats. Så här såg det ut sommaren 2008 när fem byggnader saknade bygglov, bland annat museet och arkaden.
  • POLISANMÄLD. Älvkarleby kommun har polisanmält företaget flera gånger misstänktför miljöbrott efter att arbetare har eldat och grävt ned sopor. Företaget medgav att de gjort fel och 2010 sorterades alla sopor och forslades bort. Arkivbild: Privat
  • SOPBERGET. Förra sommaren grävdes soporna vid Dragon Gate upp och allt avfall sorterades och forslades bort efter hot om vite. Anna-Karin Jakobsson, bygg- och miljöchef, Christina Peterson, miljöinspektör, berättar för ägaren Jingchun Li (till vänster), vd Kenny Li, samt konsult Erland Ågren vad företaget måste göra.
  • MILJONVITE. Byggarbetarna följde inte Arbetsmiljöverkets förbud på en materialhiss vid Dragon Gate. Länsrätten beslutade att driftbolaget Latep AB skulle böta 1,1 miljon. Företaget överklagade, men Regeringsrätten slog fast boten. Företaget bytte då namn och gick i konkurs utan att betala sin skuld
  • DÅLIG SÄKERHET. Bygget har stoppats flera gånger då säkerheten var bristfällig. Bland annat använde sig arbetarna inledningsvis av ställningar byggda av bambuträ.
  • LÅG LÖN. 2005 uppdagas det att byggarbetarna tjänade 17 kronor i timmen. Byggnadsarbetareförbundet drev igenom en höjning till 130 kronor i timmen.

Älvkarleby kommun har fått ris och ros för sitt agerande mot Dragon Gate.

Ena sidan anser att kommunen ska göra allt för att Li ska kunna fullfölja sin satsning - medan andra sidan anser att Li ska följa lagen precis som alla andra.

Annons

Anna-Carin Jakobsson är chef för bygg- och miljökontoret som har följt och bevakat arbetet vid Dragon Gate. Hon tycker det är tråkigt att bygget dragit ut på tiden - men framhåller att kommunen har gjort mer än vad som kan förväntas.

– Företaget är ansvarigt och har fått information vad som krävs för att kunna starta verksamheten. Är det angeläget att komma igång är det upp till dem. Men det är tråkigt att Dragon Gate omnämns som ett misslyckat projekt och ingen sevärdhet, säger Jakobsson.

Hon ser det inte som om Li har övergivit etableringen på något sätt utan att företaget anstränger sig för att komma vidare.

– Vår tro och förhoppning är att de ska komma igång med den här verksamheten.

Vissa invånare anser att ni har motarbetat etableringen. Hur ser du på det?

– Jag har svårt att tro att det beror på handläggningen. De har hela tiden påbörjat något nytt bygge utan att göra klart. Det är deras val hur de vill gå vidare.

– Vi har ett riktat lagrum att agera inom som tillsynsmyndighet. Vi försöker informera och ha ständiga möten med de ansvariga vid Dragon Gate. Vi ser nu att när vi beslutade att döma ut vite så har det gett effekt. Nu har de kommit in med de handlingar som krävs. Vi försöker hantera dem på samma sätt vi gör med andra personer och företag i kommunen.

Tror du att planerna kommer att genomföras?

– Det förutsätter jag eftersom de fortfarande är på plats. Jag tycker att det fungerar mycket bättre just nu efter att vi fått en person som vi kan ha kontakt med. Men jag ropar inte hej. Det har lovats mycket förr så man har blivit luttrad, säger Jakobsson.

Mer läsning

Annons