Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragon Gate slipper böta

Dragon Gate slipper vite på 185 000 kronor i månaden – i nuläget. Företaget har kommit in med de papper som krävs.

Annons

– Vi kommer inte att ansöka om utdömande av vite. De uppgifter de lämnat in är grunden till egen kontrollplan, säger Christina Peterson, miljöinspektör i Älvkarleby.

I sista stund lämnade företaget in de handlingar som begärts.

– I vanliga fall när det gäller den här typen av verksamhet begär vi inte in dem, de är till för att företaget ska ha kontroll. Men då det tidigare har förekommit att man vid Dragon Gate har grävt ner och eldat avfall så vill vi se att det tas om hand på rätt sätt, säger Christina Peterson som tycker att det känns positivt med företagets respons.

Måste redovisa avfallet

Hotet om skadestånd är dock inte helt avblåst. I månadsskiftet ska byggarbetet vid Dragon Gate dra igång och då måste företaget komma in med redovisning varje månad för sitt avfall.

Det var i början av 2010 som bygg- och miljökontoret krävde att Dragon Gate skulle lämna in en egen kontrollplan, skriven på svenska, som visar hur företaget tar hand om sitt farliga avfall. Dessutom skulle företaget månadsvis redovisa vilket farligt avfall de har och lämna in kvitton på var de deponerat avfallet.

Ställt många krav

Efter flera tilldelningsförsök av kravet så beslutade samhällsbyggnadsnämnden att begära utdömande av vite hos Länsrätten. Rätten gav dock kommunen bakläxa då de ansåg att de inte hade delgivit företaget på rätt sätt.

I februari i år beslutade nämnden på nytt att ställa samma krav på företaget. De hade två månader på sig att genomföra kraven – och nu har handlingarna till kontrollplanen kommit in.

Mer läsning

Annons