Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragon Gates hotell försenas – finns inte bygglov

/
  • Dragon Gate är ett svartbygge, enligt Malin Lidow Heneryd, miljö- och byggchef i Älvkarleby kommun.

Nu försenas öppnandet av Dragon Gates hotell då de inte haft bygglov på fyra år.
– Kommunens personal har varit medveten om att vi inte haft bygglov. Ingen har krävt en ny ansökan förrän nu, säger vd Kenny Li.

Annons

Dragon Gates bygglov har gått ut för fyra år sedan, enligt Malin Lidow Heneryd, bygg- och miljöchef i Älvkarleby. Därför vill kommunen ha in en ny ansökan om bygglov. Det kravet kommer efter att kommunen bytt handläggare.

Själva byggnaden står klar sedan länge, men nu kräver kommunen flera dokument om huset invändigt av vd Kenny Li.

Det handlar bland annat om brandskydd, bullerskydd, tillgänglighetsredovisning för personer med nedsatt rörlighet, energibehovsberäkningar och elinstallationsintyg.

– Dragon Gate måste visa att byggnaden är säker och att de följer lagar och regler. Det har de inte gjort hittills. Jag hoppas att allt kan bli formellt riktigt och att de kan öppna hotellet framöver, säger Malin Lidow Heneryd.

Det har gjorts flera inspektioner av hotellet tidigare. År 2014 kunde det inte öppna efter problem med brandskyddet.

Malin Lidow Heneryd föreslår att politikerna i Samhällsbyggnadsnämnden den 9 september ska besluta att byggnadsarbeten i fastigheten ska avbrytas då bygglovet gått ut. Sedan kan Dragon Gate komma in med en ny ansökan om bygglov.

– Ärendet ska behandlas som ett svartbygge. Generellt gäller att politiker efter ett svartbygge kan besluta om rivning eller andra sanktioner mot byggherren, säger hon.

Nu ska Dragon Gate ta en ny diskussion med kommunen, enligt vd Kenny Li.

– Vi byggde klart hotellet redan år 2008. Kommunens tidigare handläggare var medveten om att bygglovet gått ut. Vi trodde inte att vi behövde ett nytt bygglov. Det är konstigt att kommunen tar upp frågan nu, säger han.

Malin Lidow Heneryd anser att Dragon Gate har ansvar för bygglov.

– De måste ha koll på att de har bygglov för verksamheten. De har gjort fel. Jag har inte tidigare känt till att bygglov saknats. Jag kan inte kommentera vad tidigare handläggare på kommunen gjort för bedömningar, säger hon.

Redan år 2004 köptes hotellet av Jingchun Li, kallad Mister Li.

Kenny Li, vd, vad händer nu?

– Jag tror vi kan öppna hotellet, men processen med alla handlingar tar tid. Kommunen har bytt handläggare och när det kommer in flera nya personer som inte känner till vårt projekt får vi starta om från början och det blir väldigt besvärligt för oss. Nu beror det på hur snabbt myndigheterna kommer att agera, säger han.

Det har slutat två handläggare på Älvkarleby kommun som jobbar med byggprojekt. Två nya handläggare kommer på plats under hösten.

Malin Lidow Heneryd har hållit i kontakten med Dragon Gate, men köpt in handläggningstjänster av Uppsala kommun.

– Det har inte påverkat ärendets handläggning, det är vanligt att köpa in tjänster vid arbetsbelastningstoppar. Kommunen har en god kontakt med Dragon Gate.

LÄS MER:

Kommunen det ser ljust ut för Dragon Gate

Allt om Dragon Gate – från mutskandal till kinesisk historia

Noll betalande gäster på tio år

Dragon Gate försenas igen

Tusen personer på invigning av stängt hotell

Kommunens satsning som gick snett – år för år

Mer läsning

Annons