Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragon Gates sopberg borta

/
  • SOPOR BORTA I TID. Bakom Kenny Li låg det tidigare drygt 500 ton bygg- och rivningsavfall. Kenny Li är glad att de hann få bort allt innan den 14 juli. Nu slipper de betala vite.

Sopberget vid Dragon Gate hann tas bort i tid.

– De har följt våra krav och vi kommer därför inte att döma ut vite, säger miljöchef Anna-Karin Jakobsson efter att inspektion gjorts i går.

Annons

Sedan Dragon Gates byggverksamhet startade 2007 har det samlats omkring 500 ton bygg- och rivningsavfall vid området. I julas fick bygg- och miljönämnden nog och krävde att allt avfall skulle bort, området städas, göra markprover för att leta efter nedgrävda sopor och dessutom skulle en kontrollplan tas fram. Allt detta innan den 25 juni. IBIAT AB, som äger fastigheterna i området, begärde förlängd tidsfrist till den 14 juli, vilket godkändes. Och i går var, som lovat, alla sopor borta.

– De har gjort ett väldigt bra jobb. Alla krav är fullgjorda. Vi hittade dock nedgrävda sopor efter markproverna och vad som kommer att hända med dem beslutar vi om så fort alla är tillbaka från semestern, säger miljöchef Anna-Karin Jakobsson.

Vid markproverna anlitade IBIAT AB ett oberoende företag som grävde fyra hål i marken. Var hålen skulle grävas pekade miljönämnden ut. Det var endast ett av hålen som innehöll byggavfall. Kenny Li, som driver verksamheten på Dragon Gate genom företaget Eastern Expo Center AB, är glad att allt hann ordnas upp i tid och lovar att följa det kommande beslutet om de nedgrävda soporna. Han har via Mister Li, som äger IBIAT AB, fått ansvar för sophanteringen. Att de inte hann ta bort soporna innan den 25 juni förklarar han beror på att de åtta arbetarna från Kina, som har utfört arbetet, inte hann komma i tid.

– När de väl kom tog det en månad innan allt var borta. Så de har slitit hårt. Vi har tidigare haft svårt att förstå de svenska myndigheterna på grund av språkproblem men nu hoppas vi att det inte blir något mer fel. Vi vill självklart inte bryta mot någon lag, säger Kenny Li.

Vad det har kostat för IBIAT AB att transportera bort soporna vet inte Kenny Li ännu, men säger att det handlar om stora summor. Dragon Gate fortsätter nu sin verksamhet som vanligt.

Mer läsning

Annons