Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare resor från Älvkarleby till Gävle

/
  • Priserna höjs i hela länet från 1 mars. Biljetterna blir i snitt 10 procent dyrare. ”Det finns ett behov att öka intäkterna för att vi ska kunna täcka kostnaderna”, säger Sture Jonsson, informationschef på UL.

I mars höjer Upplands lokaltrafik, UL, biljettpriserna.

För Älvkarlebyborna innebär det att en enkelbiljett till Gävle blivit 125 procent dyrare på ett halvår.

– Det är olyckligt att höjningarna kommer så nära varandra, säger Sture Jonsson, UL.

Annons

I september fördubblades priset för en enkelbiljett mellan Älvkarleby och Gävle till följd av att UL gjorde en justering av zonindelningen. Priset höjdes då från 40 till 80 kronor. Från och med 1 mars kommer biljetten kosta 90 kronor.

– Jag förstår att man som kund inte upplever det positivt och att de ser det som att det blir höjning på höjning. Men i september var det inte en höjning utan vi rättade till ett fel i zonindelningen. Egentligen skulle Älvkarleby ha betalat 80 kronor hela tiden, säger Sture Jonsson som är informationschef på UL.

När priserna höjs läggs det största prispåslaget på regionbussarna och Upptåget. Ett månadskort blir tolv procent dyrare, 10-resorskorten och enkelbiljetterna 12,5 procent. Ett månadskort på stadsbussarna i Uppsala höjs med cirka 5 procent.

– Vi gör en bedömning där vi tittar så att prishöjningen inte ska leda till att folk struntar i att resa. Gör man en lång resa accepterar man lättare att betala mer.

Intäkterna ska bland annat gå till att byta ut 135 bussar och till att täcka andra kostnader.

text

Mer läsning

Annons