Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter huggen som dödade den aggressiva hunden i Skutskär - nu är Patrik polisanmäld för djurplågeri

/
  • För att få slut på attacken från den aggressiva hunden såg Patrik Carlenberg ingen annan råd än att knivhugga hunden. Den dog av sina skador och nu är han polisanmäld för djurplågeri. Med på bilden också familjens hund Hampus som blev svårt biten av den aggressiva hunden.

Historien med den aggressiva hunden som attackerade en familj i Skutskär har fått en fortsättning. Nu är Patrik Carlenberg, som knivhögg hunden, polisanmäld för djurplågeri.

Annons

Följden av knivhuggen blev att den aggressiva hunden dog. Familjen som ägde hunden har nu gjort en motanmälan om djurplågeri.

Det var vid lunchtid förra tisdagen som familjen blev attackerad av den aggressiva hunden då de grillade korv i skogen på Rotskär. För att skydda sällskapet gick familjens hund Hampus emellan. Till slut såg mannen i familjen – Patrik Carlenberg – ingen annan råd än att knivhugga hunden för att få slut på attacken. Direkt efter händelsen gjorde han en polisanmälan om vad som inträffat.

Enligt nödvärnsrätten får man använda det våld som krävs för att freda sig eller sin egendom, frågan är om Patrik Carlenberg utövat onödigt mycket våld. Kommunpolis Kjell-Åke Ederyd vill dock noga poängtera att inte Patrik Carlenberg är misstänkt för brott utan bara polisanmäld för djurplågeri.

– Någon misstanke finns inte i det här läget. Det måste vara ett brott som är styrkt och ett uppsåt.

LÄS OCKSÅ: Kamphund attackerade familj på grillutflykt – "jag var tvungen att knivhugga hunden"

Kjell-Åke Ederyd säger att den aggressiva hunden slet sig då dottern i familjen var ute och gick med den.

Har de som ägde hunden gjort sig skyldiga till någonting i och med attacken?

– Det är svårt att säga i det här läget. Som hundägare har man ett strikt hundägaransvar. Man ska ha kontroll på sin hund. Det är också koppeltvång från 1 mars. Sedan har den här hunden smitit ifrån den som har tillsynen och attackerat en annan hund och en familj.

Patrik Carlenberg säger till Arbetarbladet att det nu är polisen sak att utreda vad som hänt.

– Det är likadant om polisen tar till våld, det utreds också.

Kunde du gjort på något annat sätt för att få slut på attacken?

– Nej, jag försökte dra undan hunden, men den var starkare än jag var. Jag försökte också hota och skrämma hunden. Det hjälpte inte och då måste man reagera.

MER LÄSNING: Fler vargar skjutna efter lagändring – fler hänvisar till nödvärn

Med på grillutflykten var Patrik, hans hustru och två barn, hans åldrade föräldrar och två hundar. Så här säger Patriks mamma om händelsen:

– Det var överraskningsmomentet, hux flux så kommer en hund hotfullt mot oss. Jag vet inte om han trodde att det var hans revir. Första tittade han på Patriks lilla hund. Hade han gett sig på den hade det blivit slarvsylta.

– Om inte Patrik funnits där hade någon blivit riktigt skadad. Vår hund är värd 30000 kronor som jakthund och man kan ju inte låta blir att skydda en hund heller.

Hur rädd var du under händelsen?

– Det var som i en film, det var overkligt. Det gick så fort. Patrik gjorde det rätta men jag tyckte det var förfärligt.

Vågar du gå ut i skogen igen för att grilla korv?

– Ja, jag är realist. Det här var en engångshändelse.

ÄNNU MER LÄSNING: Många låter hunden springa lös

Annons