Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elva av 25 varslade får gå

Elva av totalt 25 varslade personer sägs upp inom Älvkarleby kommun.
I går informerades de berörda av sina chefer.

Annons

Två ekonomibiträden, tre barnskötare och fem elevassistenter, samt en skolvärd sägs upp.

– Vi kommer ge dem stöd och information, säger skolchef Kerstin Branneryd.

De har gått efter regeln sist in först ut. Från arbetsgivarhåll har man dock yrkat på att få behålla två assistenter som har specialkompetensen teckenspråk, något som de fick gehör av från Kommunal.

– Vi stred även för att få behålla ett ekonomibiträde, men det fick vi inte vi igenom. Annars har vi varit eniga, säger Brannerydh.

Totalt rör det sig om åtta heltidstjänster som tas bort. Enligt Kerstin Brannerydh har de en övertalighet inom förskolan på åtta årsarbetare. Det beror på konverteringsregeln som ger vikarier rätt till en tillsvidaretjänst om de vikarierat över 721 dagar.

Margareta Ahlström, vid Kommunal i Älvkarleby, hade hoppats på att arbetsgivaren skulle ha beslutat om att inrätta en pooltjänst. Då hade flera fått behålla ett arbete, samt att arbetsgivaren kunnat behålla kompetent personal.

– Det är nu 3:e året i rad som det är uppsägningar på grund av arbetsbrist. Det ser ut som det behövs personal. Det är många barn, flera överinskrivningar. Behovet finns kvar, säger Margareta Ahlström.

Mer läsning

Annons