Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lärare bort i skolan

Älvkarleby kommun har som mål att alla elever ska bli godkända i alla ämnen.
Samtidigt drar de ner på antalet lärare i skolan.
– All extratid för eleverna försvinner, säger Mia Björnerfors, lärarförbundet.

Annons

I Älvkarleby kommun har politikerna beslutat att det ska gå 15 elever på varje heltidslärare i årskurs ett till sex. Och tolv elever på varje lärare i årskurs sju till nio. I dagsläget ligger man något högre än det nyckeltalet. Därför ska en lärartjänst dras in 2012.

– De vill ligga exakt på nyckeltalet men verkligheten ser inte ut som på papperet. På vissa skolor har vi grupper med 27 till 28 elever medan andra har 15 elever på en lärare. Vi har kämpat i flera år för att de här nyckeltalen ska ändras, säger Mia Björnerfors som är studieorganisatör på lärarförbundet i Älvkarleby.

Hon tror inte att de når målet att alla ska bli godkända i alla ämnen med färre lärare.

– Det kanske inte låter mycket med en tjänst men det kommer att slå hårt. Det drabbar de stora grupperna. All extratid för eleverna försvinner. De här resurserna behövs på skolorna.

Enligt GunnMari Nordström som är skolchef i Älvkarleby kommun rör det sig inte om en neddragning utan om en anpassning till att det blir färre elever i skolan. Hon tror till skillnad från facket att det går att höja resultaten i skolan även om en lärare tas bort.

– Dessutom har vi riktat pengar i den nya budgeten till en lärartjänst för svenska som andraspråk och en lärartjänst för läsinlärning i årskurs ett till tre. Numera har vi också speciallärare på alla skolor, säger hon.

Att dra ner på antalet lärare är en del i ett stort besparingspaket som utbildnings- och omsorgsnämnden ska genomföra för att klara budgeten för 2012.

– Vårt beslut är grundat på information från förvaltningen. De säger att det här går att göra utan att skolan försämras. Det får vi lita på, säger Anett Aulin, vice ordförande i nämnden.

Mer läsning

Annons