Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får ingen färdtjänst - kan inte fira jul med dottern

/
  • FIRA JUL. Maiken Arvidsson, 91, vill åka riksfärdtjänst till Bälinge för att fira jul med sin dotter - men Älvkarleby kommun har gett henne avslag.

91-åriga Maiken Arvidsson får inte riksfärdtjänst på julafton. Älvkarleby kommun har sagt nej och föreslår att hon tar tåget.

Annons

– Jag orkar inte med en sådan resa, säger Maiken.

Vare jul firar Maiken med sin dotter i Bälinge. De sista fyra åren har hon nekats riksfärdtjänst - tidigare gick det bra. I år var Maiken ute i god tid och ansökte om riksfärdtjänst från hemmet i Skutskär till Bälinge på julafton och hem på annandagen. Men hon fick avslag. Älvkarleby kommunen anser att hon inte har så stora funktionshinder att hon behöver åka taxi hela vägen. I stället erbjuder de henne att åka taxi till tågstationen i Skutskär och därefter tåg med ledsagare till Uppsala, för att sedan sätta sig i en taxi till Bälinge.

– Jag mår dåligt bara jag tänker på en sådan omständig resa. Det kanske inte syns på mig, men jag orkar inte en sådan resa. Jag fyller faktiskt 92 år i februari, säger Maiken som är orolig att hon inte kommer iväg.

– Jag skulle aldrig be om riksfärdtjänst om jag inte behövde det, men jag vill gärna fira jul med mitt barn. Orkade jag skulle jag sköta mina resor själv. Det har jag alltid gjort.

Hon förstår inte hur de kan anse att hon är för frisk. Maiken berättar att hon haft ryggproblem sedan hon var 38 år. För 13 år sedan var hon nära att hamna i rullstolen när hon blev stelopererad i längdryggen. I dag har Maiken sex skruvar som hjälper till att hålla upp ryggen.

Maiken går ut en gång i veckan med sin rullator och handlar. Det är jobbigt och hon får ta pausar efter 50 meter. När hon kommer hem står hennes särbo Knut och väntar för att hjälpa henne bära in kassen. I lägenheten är hon helt beroende av sin rullator.

– Jag brukar få sätta mig i en halvtimme innan jag orkar packa upp varorna, berättar Maiken som trots krämpor utstrålar värme och glädje.

– Jag gnäller aldrig och har alltid haft livslust. Man lever längre om man är optimistisk, säger Maiken som har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.

Mer läsning

Annons