Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem män döms för urspårad fest

Hovrätten ändrar Tingsrättens dom och fäller de fem festfixarna i Skutskär för brott mot ordningslagen. De unga männen ska dessutom betala 2 000 kronor vardera i böter.

Annons

Hovrätten anser, i motsatts till Uppsala tingsrätt, att festen var en tillställning där allmänheten haft tillträde och att den därmed var tillståndspliktig.

Festfixarna har hävdat att alla gäster var muntligt inbjudna och att det var en sluten tillställning.

Att festfixarna bjudit cirka 500 personer till en lokal som tar 280 personer, samt att det inte förekom några gemensamma aktiviteter eller specifik tid för gästerna att anlända – är några detaljer som hovrätten lyfter fram i sin dom.

Från Älvkarleby

”Omfattningen av den krets som ägde tillträde till tillställningen talar därför med styrka för att denna ska anses som en offentlig tillställning. Även den omständighet att betydligt fler gäster bjudits än vad som rymdes i lokalen talar enligt hovrätten för samma slutsats”.

De fem männen, som är i 20-årsåldern och hemmahörande i Älvkarleby, döms till 40 dagsböter á 50 kronor för brott mot ordningslagen. De ska dessutom betala 500 kronor till brottsofferfonden.

Det var i mars förra året som männen hyrde Folkets Hus i Skutskär. Festen spårade ur när närmare 500 personer slöt upp och polisen fick avbryta festen.

Händelsen fick stor uppmärksamhet i media efter att en festdeltagare hittats ihjälfrusen dagen efter. Den tragiska olyckan har dock inget med åtalet att göra.

Mer läsning

Annons