Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festfixarna åtalas

Nu har åtal väckts mot de fem unga män som arrangerade en fest på Folkets hus i Skutskär i mars då en 19-årig kille frös ihjäl.

Annons

Åtalet gäller brott mot ordningslagen - då männen saknade tillstånd.

– Det kan inte vara en personlig tillställning när man bjuder 500 personer, säger åklagare Liselott Herschend, vid åklagarkammaren i Uppsala.

På torsdagen lämnade hon in en stämningsansökan mot de fem unga män, alla hemmahörande i Älvkarleby kommun, som hon anser stod bakom arrangemanget. Åklagaren anser att männen har arrangerat en offentlig tillställning och skulle ha ansökt om tillstånd hos polisen - vilket de inte har gjort.

Det var 6 mars i år som festen hölls i Skutskärs Folkets Hus. Enligt åtalet hyrdes lokalen av en av männen som uppgav att det var hans födelsedagsfest och att 100-150 personer var inbjudna.

Som Arbetarbladet berättat tidigare så spårade festen ur och när polis kom till platsen var det runt 500 ungdomar där. Det uppstod bråk och många ungdomar var kraftigt berusade. Polisen avbröt festen och ungdomar begav sig ut. Den aktuella natten var det närmare 20 minusgrader. Dagen efter påträffades en av ungdomarna som varit på festen ihjälfrusen inte långt från sitt hem.

Åklagare Liselott Herschend betonar dock att den tragiska olyckan inte har påverkat att hon nu väcker åtal mot männen som är mellan 17-22 år gamla.

– De skulle ha ansökt om tillstånd hos polisen för en offentlig tillställning, säger Herschend och yrkar på böter för de fem inblandade.

– I praxis är det här knepiga mål. I flera liknande fall har misstänkta friats i Tingsrätten med dömts i Hovrätten, säger Liselott Herschend.

Att de tagit inträde kan spela roll för utgången, men är inte avgörande. Det Herschend vill ta reda på det är vad som egentligen var avsikten med festen. Att de uppgivit att det varit en födelsedagsfest känns som om de försökt dölja något.

Mer läsning

Annons