Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kvinnor och unga startar eget

Antalet företagsamma kvinnor och unga har ökat mest i Älvkarleby i Arbetarbladets spridningsområde.
Det visar en mätning från Svenskt näringsliv

Annons

– Vi har ett lokalt resurscentrum för kvinnligt företagande som är väldigt aktiva. Det ger resultat, säger Kenneth Holmström, vid Nyföretagarcentrum i Norduppland.

Två gånger om året gör Svensk Näringsliv en mätning av företagsamheten. Syftet är att se om antalet personer som väljer att ansvara för ett företags utveckling ökar eller minskar. Som företagsam räknas individer som har en f-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag, är vd eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

Uppsala län är det femte bästa företagsamma länet i riket. Gävleborg ligger bland de fem sista.

Älvkarleby kommun har den starkaste tillväxten när det gäller företagsamma kvinnor och unga, sett till både Uppsala län och Gävleborg.

Hofors kommun redovisar den lägsta tillväxten bland unga. I Hofors har också flest unga i hela landet slutat med sin verksamhet.

Kenneth Holmström tror att företagsamheten kommer att öka i länen nu när många har mist sina arbeten.

– Trycket är mycket hårdare nu. Det kommer många personer som är varslade och vill få hjälp med att starta eget, säger Kenneth Holmström som vägleder invånarna i Älvkarleby, Tierp och Östhammar med frågor kring företagsbildning.

Han tror även att det blir lättare för personer att starta eget nu när myndigheter har fått mer resurser, samt när flera krångliga regler har tagits bort.

I Uppsala län är 28 543 personer aktivt företagsamma. I Gävleborg ligger siffran på 19 140 personer.

Mer läsning

Annons