Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler lägenheter ska rivas

/
  • RIVER KUNDAHUSET. Rivningen av Centralgatan 24 beräknas ta fyra veckor. Till våren kommer att det sås gräsmatta på platsen.

Älvkarlebyhus har minskat antalet tomma lägenheter med 75 procent. Det beror på rivningarna av flerbostads­husen på Centralgatan 24 och Bergsvägen 11 i Skutskär.

Annons

– Vi har haft drygt 100 vakanta, nu är vi nere på 23 lägenheter, säger Pontus Donnerstål, fastighetsansvarig vid Älvkarlebyhus.

Bergsvägen 11 med 30 lägenheter har redan jämnats med marken. Det är det andra huset på Berget som rivs. Markytan ska ge plats för en pulkabacke, samt gräsyta med bollplank.

Kostar 1,6 miljoner

I veckan påbörjades rivningen av Centralgatan 24. Fastigheten består av 18 lägenheter, samt en huskropp med lokalyta. Rivningarna kostar sammanlagt 1,6 miljoner kronor.

Älvkarlebyhus hade tidigare planer på nyproduktion av modernare bostäder i Skutskär. Området vid Kundahuset var en tänkbar plats. Efter en lagändring får inte Älvkarlebyhus bygga nya bostäder om de inte kan räkna hem satsningen. Enligt bolagets vd, Eva Henebäck, skulle det innebära att de skulle bli tvungna att ta ut skyhöga hyror – vilket de inte tror att någon är beredd att betala.

Eftersatt underhåll

Trots att bolaget inte ser någon möjlighet att bygga nya lägenheter i dagsläget så väljer de att riva Centralgatan 24.

– Det kostar för mycket att göra om huset fullt tillgängligt. Vi hade också stora lokaler där som var svåra att hyra ut. Sen var underhållet eftersatt, förklarar Pontus Donnerstål.

Rivningarna innebär stora ekonomiska vinster för bolaget som de i stället kan investera i det övriga beståndet. Bland annat ska det byggas nya och fler tvättstugor på Hårsta.

Mer läsning

Annons