Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler träffpunkter ger guldkant i vardagen

/

Mer tid till pratstunder, att få håret rullat och gå ut på promenad.

Arbetet inom omsorgen i Älvkarleby är på väg att förändras.

– Vi är en bit på väg, säger Christer Holst, vård- och omsorgschef i Älvkarleby.

Annons

I våras drog samtliga 250 anställda iväg till Högbo för en inspirationsdag. Med sig hade de synpunkter från de äldre och funktionshindrade som de arbetar för. Syftet med dagen var att hitta nya sätt att arbeta för att ge vårdtagarna guldkant i vardagen. Många äldre efterlyste mötesplatser i vardagen – ett önskemål som ska bli verklighet.

I dag finns en träffpunkt på Fyrklövern. Christer Holst har satt som mål att innan sommaren ska ytterligare två träffpunkter, en på Tallmon och en på Östangård, öppnas.

Tiden är knapp

Christer Holst vet att tiden är knapp för personalen. Han betonar dock att ett enkelt sätt att höja kvaliteten utan mer personal är att låta den äldre vara mer delaktig. Han nämner som exempel knäppning av knappar på en skjorta. Han menar att i dag gör personalen saker för att det ska gå fort och smidigt i stället för att låta personen göra det själv.

– Vi måste vänta in och låta den äldre gör det den kan. Det handlar om deras självkänsla. De ska inte anpassa sig efter oss, utan vi efter deras önskemål och behov.

För att höja kvalitén i arbetet är det viktigt att inspirera sin personal och att ta tillvara på deras idéer. Dessutom är det viktigt att det finns en vision och tydliga mål att arbeta mot.

Mer tid att prata

Hans intryck av Högbodagarna är att det har blivit mer tillåtet bland personalen att göra det lilla extra som inte klassas som ”riktigt” arbete.

Det kan vara att sätta sig ner fem minuter och bara prata eller läsa en tidning. Både på särskilda boenden och inom hemtjänstgrupper ser han stora förändringar – bland annat har olika aktiviteter kommit till. Han har en känsla av att personalen är mer lyhörd för den äldres önskemål och inte lika styrd av biståndsbeslut som tidigare.

– Det är okej att sätta sig ned och prata med den äldre. Det är oftast då de gör det bästa jobbet, säger Christer Holst.

Viktigt med fler träffpunkter

Han är dock medveten om att alla arbetsgrupper inte har samma förutsättningar att hitta de extra fem minuterarna. Därför är viktigt att öppna träffpunkter på flera ställen i kommunen så att alla får en möjlighet till samvaro i vardagen.

Mer läsning

Annons