Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttade ihop som 80-åringar

/
  • SJÄLSFRÄNDER. Britt Marie Alenius och Bengt Herlinder tycker om samma saker. För tio år sedan reste de till Marocko med familjen. ”Det var en helt annan värld. Vi red på kameler. Det var väldigt roligt”, säger Bengt.

En arbetare. En akademiker. Ett möte utanför gamla Hemköp. Britt Marie Alenius, 80 år, och Bengt Helinder, 80 år, fann sin själsfrände på äldre dar. Nu har de blivit sambos på Fyrklöverns servicehus i Skutskär.

Annons

– Ska jag följa med dig in och hjälpa dig med lampan? frågade den då 65-årige Bengt en dam som kom på cykel ner till Hemköp i Skutskär.

Hon skulle köpa en glödlampa. Shoppingturen pågick i flera timmar.

– När vi skulle skiljas åt sa jag att vi kanske skulle tala om vad vi hette, säger Britt Marie som tyckte att Bengt såg bra ut.

– Han hade mycket snyggare frisyr då. Nu tycker jag att han borde klippa sig, tillägger hon och tittar på Bengts långa vita skägg.

Han ler och förklarar att det är många som gillar hans hårman. Det blir ingen klippning där inte.

En stekt sill-lunch och ett teaterbesök senare var Bengt och Britt Marie oskiljaktiga.

– Vi har en speciell kontakt och kan prata om allt. Man kan säga att vi är själsfränder, säger Britt Marie.

Bengt är lite fåordigare och beskriver sin kärlek till Britt Marie med att hon har ett trevligt sätt.

Nu sitter de hemma i vardagsrummet i sin lägenhet på Fyrklöverns äldreboende. För några månader sedan, vid 80-årsålder, blev de officiellt sambos för första gången.

– Vi har helt olika bakgrund. Bengt har kört truck och jag har studerat i många år och jobbat som dramalärare men vi tycker ändå om samma saker, säger Britt Marie.

– Det var teatern som drev ihop oss, fyller Bengt i. Han minns än i dag den första Moliérepjäsen som Britt Marie tog med honom på för över 15 år sedan.

I dag har åldern tagit ut sin rätt. De båda går med rullator men besöker ändå flitigt Fyrklöverns kulturarrangemang. I vardagen hjälper de varandra – när Britt Marie har ont i ryggen lagar Bengt maten.

– Han är så snäll och omtänksam. Vi är väldigt för varandra, säger Britt Marie och tittar på Bengt med kärleksfulla ögon. Han möter hennes blick och ler.

Mer läsning

Annons