Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartist tycker att s styr allt i Älvkarleby

Europas sista diktatur finns i Älvkarleby.
Det hävdar Ann-
Cathrin Larsson, fp, som angriper socialdemokraterna för att styra allt – även vilka oppositionsledamöter som ska tillsättas.

Annons

– Det finns en oskriven regel att oppositionen tillsätter sina poster och majoritetens sina. Nu går majoriteten in och avgör i stället för att vi själva får sköta tillsättningen, säger Ann-Cathrin Larsson, fp.

Efter onsdagens fullmäktige överväger Larsson att lämna den kommunala politiken.

När en ersättarplats till samordningsförbundet i Uppsala län skulle tillsättas fanns två kandidater från oppositionen – en från Älvkarlebyalliansen och Ann-Cathrin Larsson själv.

Vid en sluten omröstning föll valet på alliansens kandidat.

Ann-Cathrin Larsson framhåller att om inte socialdemokraterna lagt sig i röstningen så hade hon fått platsen.

– Platsen i sig är inte viktig för mig, utan det är tillvägagångssättet som gör mig upprörd. Nu är det socialdemokraterna som tillsätter alla platser med det folk som passar dem bäst. Då finns det ingen demokrati, säger Larsson som anser att socialdemokraterna använder sig av diktaturfasoner.

Lars Skytt, s, kommunalråd i Älvkarleby reagerar starkt på Larsson påhopp.

– Ett fruktansvärt fult påhopp. Jag kräver att hon tar tillbaka det offentligt. Hon begraver ju alla möjligheter till framtida samarbete.

Att det skulle finnas en oskriven regel att oppositionen tillsätter sina platser i olika styrelser är Skytt helt oförstående till.

– Den enda regel som finns är att fullmäktige väljer en ledamot från majoriteten och en ersättare från oppositionen och det kommer vi att fortsätta med. Om sedan oppositionen tar fram två kandidater så är det upp till varje ledamot att rösta på den de vill.

Ann-Cathrin Larsson framhåller att hon varit motarbetad sedan valet 2006 då socialdemokraterna ska ha slutit ett avtal med kommunens väl och förbjudit dem att samarbeta med folkpartiet.

Lars Skytt tillbakavisar dock att det skulle ha träffats ett sådant avtal.

Mer läsning

Annons