Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Förbereder flytt av dementa från Östangård"

/
  • Det är oklart vad som händer med de äldre på Östangård Demenscentrum. Inget beslut har fattats. Men en flytt till Tallmon av flera avdelningar förbereds.

Nu förbereds en flytt av de äldre från Östangård, enligt Bert-Ola Dahlgren, samhällsbyggnadschef på kommunen.
– Vi planerar åtgärder för att minska personalen och de äldres lidande.

Annons

Vad som händer framöver är ännu inte bestämt.

Kommunen har haft möten med personalen på Östangård demenscentrum där personal och äldre har besvär efter mögelangreppet.

Tidigt under måndagskvällen hölls ett möte med anhöriga.

– Nu planerar vi för att snabbt kunna flytta åtta personer från vår korttidsavdelning till Tallmon. Vi har även en plan för att flytta dagverksamhet med 12 personer till fyrklövern i Skutskär. Ett tredje steg kan bli att flytta avdelningen Solgläntan till Tallmon. Nu måste vi göra risk- och konsekvensbeskrivningar, säger Carina Sandblom, chef vid Östangård.

Anett Aulin (S) är ordförande för utbildnings- och omsorgsnämnden.

– Vi vet mer nu om byggnaden och den är i dåligt skick. Vi får börja titta på om korttidsboendet ska tömmas och de äldre flyttas akut. Det bedöms ohälsosamt att vara där, säger hon.

Politikerna ska bevilja en miljon kronor extra för att planera projektering för framtidens äldreboenden på Östangård och Tallmon.

Det är oklart vad som händer nu och vad kostnaderna för byggen kan bli, enligt Bert-Ola Dahlgren, samhällsbyggnadschef på kommunen.

– Experter måste utreda det. Vi måste se om vi kan lösa problemen på Östangård, vilka metoder som ska användas och vad kostnaderna blir. Delar av Östangård kan behöva rivas.

Det är oklart hur renoveringen kommer påverka de äldre.

– Vi måste först bestämma oss hur vi går tillväga. Vi vill inte lösa problemen nu och sedan bygga om igen en gång till inom kort. Det är bättre att bygga om vid ett tillfälle, säger Bert-Ola Dahlgren.

Mer läsning

Annons