Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förundersökning mot Dragon Gate nedlagd – igen

/

Trots att polisen har säkrat miljöbrott vid Dragon Gate så läggs förundersökning ned för andra gången.

– Det känns meningslös att ge sig på dem, säger kammaråklagaren Leif H Johansson.

Annons

Som Arbetarbladet har berättat tidigare så gjordes polisanmälan mot Dragon Gate efter att det eldats miljöfarligt avfall vid bygget. Polisen kunde dock inte hitta någon juridisk person att ställa till svars och utredningen lades ned efter åklagarens beslut. Bygg- och miljökontoret i Älvkarleby ville dock att åklagaren skulle ta upp fallet igen – vilket han gjorde. Det lades dock ner igen på samma grunder.

– Det är ett utländskt företag som saknar juridisk person i Sverige. Då är det svårt att lagföra dem, säger Johansson.

Vid Dragon Gate verkar fler olika bolag. Bland annat drivs restaurangen av ett bolag, spa-avdelningen av ett annat, hotellet av ett tredje. Själva fastigheten ägs av Jingchun Lis bolag. Byggarbetarna i sin tur är anställda i ett annat kinesiskt bolag.

Göran Granat, vid ekoroteln i Uppsala, har lagt ned mycket tid på ärendet. Han tycker det är ”horribelt” att förundersökningen läggs ner trots att de fastställt att ett miljöbrott har skett.

– Som utländsk företagare är du skyldig att ha en filial i Sverige, men däremot är det inte straffbart om man inte har det, säger Granat.

Han förklarar att för att åklagaren ska kunna väcka åtal måste de hitta en person i ledande ställning som gjort fel. I det här fallet har det varit omöjligt då bolaget inte har haft någon svensk verksamhetsföreträdare.

Anna-Karin Jacobsson, är chef på bygg- och miljöförvaltningen i Älvkarleby.

– Jag förstår problematiken, men det är oerhört frustrerande. Hur ska vi driva nästa ärende, säger hon.

Annons