Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från gudstjänst till ryktning

/
  • ANRIKT. Det som i dag skvallrar om att stallet är ett gammalt missionshus är fönstren.
  • OMGJORT. Ellen Roting Björklund ser om sin häst. I bakgrunden står Maria Lindholm i stallets dusch, där altaret fanns innan ombyggnaden.
  • GAMMAL DEKOR. Missionshusets gamla anslagstavla hänger nu i Maria och Sylve Lindholms hus. Självklart dekorerad på hästtema.
  • STALLET. Maria och Sylve Lindholm hade från början inga planer på att bygga om missionshuset till ett stall. Men i dag samsas fyra hästar om utrymmet.
  • GUDSTJÄNST. Gudstjänst i Älvkerleö missionshus på annandag pingst 1972.

Altaret blev en dusch och garderoben en sadelkammare. Hästarna har tagit över det gamla missionshuset i Älvkarleö.

Annons

– Folk brukar skoja om att hästarna har det bra eftersom de står under Guds beskydd, säger Sylve Lindholm.
Tidigare hölls det gudstjänster och ordnades ungdomsverksamheter i missionshuset i Älvkarleö. De tiderna är för länge sedan förbi och i dag har hästarna i stall Palifi intagit missionshuset.
Sylve och Maria Lindholm köpte den gamla pastorsbostaden 1985. Då hölls det fortfarande gudstjänster en till två gånger om året i det bredvidliggande missionshuset. Situationen för missionsförsamlingen blev dock ohållbar då medlemsantalet sjönk och ett par år senare var även missionshuset till salu.
– Från början hade vi inte en tanke på att göra om det till stall. Vi köpte det mest för att vi inte ville ha några grannar, säger Maria Lindholm, som själv gick i söndagsskola i missionshuset på 60-talet.
– Det är nog ganska många bybor som har gått i söndagsskolan här. Jag tyckte ju att det var kul men i dag tänker jag inte så mycket på det, nu ser jag det bara som ett stall, säger hon.
Till en början använde paret huset som en lekstuga för sina barn. Då hade de sina hästar i ett betydligt mindre stall en bit bort och med åren växte idén fram att bygga om missionshuset till dagens ändamål. 1990 gjorde man verklighet av planerna. Bänkarna och orgeln bars ut, altaret byggdes om till en dusch och den gamla ljuskronan såldes till en antikhandlare.
– Det enda som skvallrar om att det är ett missionshus är fönstren, takhöjden och läktaren, säger Sylve Lindholm.
Reaktionerna från omgivningen har enligt paret själva enbart varit positiva, bortsett från en incident direkt efter ombyggnationen. Då hade en person vänt sig till kommunen och klagat på bygget och hävdat att det var förfärligt att ett missionshus byggdes om till ett stall.
– Men vi hade ju alla tillstånd så det var ingen fara med det, säger Sylve Lindholm.
Fyra hästar samsas om utrymmet i stallet. Två är parets egna hästar och två stallplatser hyrs ut. Ellen Roting Björklund, 13, och Sanna Jakobsson, 16, är i stallet och sköter om sina hästar. De tänker inte särskilt mycket på att stallet är ett ombyggt missionshus, men får höra en del kommentarer från sina vänner.
– Det skämtas en del om det. Kompisarna undrar om hästarna är kristna och när jag säger att jag ska till stallet undrar dem om jag inte menar kyrkan, säger Sanna Jakobsson och skrattar.

Mer läsning

Annons