Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där Jörgen Pettersson...

/

...på Upplands idrottsförbund. På lördag är det föreningsdag i Älvkarleby kommun.

Annons

Vad är en föreningsdag bra för?

– Vi vill samla föreningarna för att prata om hur de bättre kan samarbeta med varandra. Alla föreningar kämpar med samma saker i dag; hur de ska få ihop ledare, ekonomi och så vidare. Om de hittar saker som de kan hjälpas åt med kan det ge mer tid över till den egna föreningsverksamheten.

Ska de arrangera gemensamma cuper?

– Ja, till exempel. Man kan mycket väl arrangera en fotbollscup med hjälp av en hembygdsförening. Så kan fotbollsföreningen hjälpa till att sälja kakor när hembygdsföreningen har något annat arrangemang. Men det kan också handla om att göra en marknad tillsammans för att få in pengar till föreningarna.

Varför gör de inte det redan i dag?

– Oftast sitter en eller två ideellt engagerade och sliter på varsitt håll. De har fullt upp med att få det att gå ihop och då känns det nog som ett stort steg att börja samarbeta med andra föreningar. Även om det kan ge mer tid i slutändan.

Vad är målet med föreningsdagen?

– Jag vill att föreningarna ska börja samverka över gränserna. Kommunen har en tanke om att försöka bilda ett föreningsråd eller en föreningsallians.

Vilka är det som kommer?

– Den här dagen är för alla föreningar i kommunen. Ett 30-tal personer har anmält sig och vi tar fortfarande emot anmälningar. Sedan kommer Vasaloppets generalsekreterare Rolf Hammar. Han pratar om att det är Agda som kokar blåbärssoppa som är den viktigaste personen för att ett arrangemang ska fungera.

Fotnot: Sisu idrottsutbildarna, Upplands idrottsförbund och kommunen står bakom arrangemanget i samarbete med projektet ”Attraktiv arbetsplats”. Tanken är att öka samarbetet mellan föreningarna.

Mer läsning

Annons