Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han ska bygga upp ett nätverk för ungdomar

/
  • PROJEKTLEDARE. Mattias Bengtsson har anställts på ett år för att bygga upp ett ungdomsnätverk i Älvkarleby kommun.

Nu har ytterligare ett steg mot ett ungdomsnätverk i Älvkarleby tagits.

Beteendevetaren Mattias Bengtsson har anställts för att bygga upp nätverket.

– Samverkan är otroligt viktigt, säger projektledare Bengtsson.

Annons

Han har anställts för att driva projektet ”Tillsammans når vi längre”. Projektet består av två delar, dels en kartläggning och dels ungdomsnätverket.

Under hösten ska samtliga högstadieelever få svara på en enkät som tagits fram av Ungdomsstyrelsen efter uppdrag av Regeringen. Syftet är att få reda på ungdomarnas syn på bland annat framtiden, hälsa, trygghet, familj, fritid och skola.

Underlag för åtgärder

– Då kan vi få indikationer på var vi brister och ha underlag för att göra något åt det, säger Mattias Bengtsson.

Hans stora utmaning är att bygga upp ett ungdomsnätverk med många aktörer inblandade – samt ungdomar förstås. Inledningsvis har han bildat en styrgrupp bestående av personer som arbetar nära ungdomarna. Han hoppas kunna få företag, föreningar och andra aktörer i kommunen att delta i nätverket för att skapa en meningsfull vardag för ungdomarna.

Politikerna har sneglat på grannkommunen Tierp som har ett ungdomsnätverk som fallit väl ut. Genom samverkan håller ett ”Hälsohus” på att byggas upp efter initiativ från ungdomarna.

Som en brygga

Ungdomsnätverket ska också fungera som en brygga mellan ungdomar och politiker i Älvkarleby kommun.

– Det finns goda intentioner i Älvkarleby, men man ska vara medveten om att ett sådant här arbete tar tid, säger Bengtsson.

Bakgrunden till projektet är att ungdomars hälsa har försämrats.

Ett sätt att motverka det är enligt Lars Öhman (S) ordförande i utbildning- och omsorgsnämnden, att låta ungdomarna vara med och påverka sin vardag.

Tillvara ta kunskapen

– Vi vill utveckla de egna verksamheterna utifrån ungdomarnas erfarenhet. Syftet med projektet är att tillvarata deras kunskap och intresse, säger Öhman.

Älvkarleby kommun har fått 300 000 kronor av Länsstyrelsen till projektet. Kommunen går också in med lika mycket pengar.

Mer läsning

Annons