Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Här är vi säkra”

/
  • ASYL. 16 januari ska familjen på intervju för sin asylansökan. Därefter ska de flytta igen eftersom boendet i Marma endast är ett tillfälligt boende. Familjen vet inte vart. ”Får man drömma så skulle vi vilja bo i Sundsvall eller Uppsala”, säger Mohammad. Dottern Zainah, 6 år, längtar efter att få börja skolan och lära sig svenska. Lillebror Hasan är 4 år.

Mohammad och Halemah lämnade allt bakom sig för att kunna leva som en familj.

Nu bor de på Migrationsverkets ankomstboende i Marma.

– Det här är första gången i livet som vi känner oss säkra, säger Mohammad.

Annons

I köket i hyreshuset som ligger mitt emot Marma skola står ett bord och fyra stolar. Gardiner hänger i fönstret. En fruktskål står på bordet. I övrigt är det kalt och avskalat. I lägenheten bor Mohammad och Halemah med barnen Zainah, 6 år, och Hasan, 4 år.

Mohammad kommer från Jerusalem i Palestina och Halemah från Jordaniens huvudstad Amman. De gifte sig 2004 trots att deras familjer varnade dem att det skulle bli problem eftersom de bodde i olika länder.

Efter sju år levde de fortfarande i varsitt land eftersom båda nekades visum av myndigheterna. Barnen som bodde med Halemah i Jordanien räknades inte som jordanier på grund av sin pakistanska pappa och fick inte gå skolan.

– Vi lämnade allt för att kunna leva som en familj. Det här är första gången vi bor ihop, säger Mohammad.

5 december anlände de till Sverige. Efter några dagar hos en kusin i Umeå kom de till Migrationsverkets enhet i Gävle. Strax därefter flyttade de in i Marma. En lättnad för familjen som bott i ett trångt rum i tre dagar.

– Här kan vi städa själva, laga egen mat och stänga dörren om oss. För oss är det här som ett hem.

Mohammad berättar att de blivit väl mottagna i Marma. Vissa de möter på gatan hejar, andra tittar bara.

– De behandlar oss som gäster. Samtidigt som de håller sig på sin kant.

Livet i byn är annorlunda mot storstadslivet som Mohammad och Halemah är vana vid. Det finns inte så mycket att göra och Upptåget går sällan. Två gånger i veckan åker de till Tierp och handlar mat.

– Men vi trivs bra. I Sverige behöver du inte vara rädd för att någon ska skjuta dig. Här behandlas du som en människa.

Mer läsning

Annons