Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård press på flickor

/
  • PRESS. ”Flickorna har en enorm press på sig i dag,” säger intensivstödjare Lena Hållqvist.  Foto: Katarina Lönnberg

Tonårsflickor i Älvkarleby kommun mår sämre än övriga länet. De är mer nedstämda, har sämre frukostvanor, och festar mer.

Det visar Landstingets undersökning ”Liv och hälsa ung 2009”.

Annons

– De har en stor press på sig från skolan, hem och kompisar. Det är många skönhetsideal de ska leva upp till, säger Lena Hållqvist, intensivstödjare vid Nätverkshuset i Älvkarleby.

Landstinget gör en stor enkätundersökning vart annat år bland länets skolungdomar.

Mår sämre nu

Flickor i årskurs sju i Älvkarleby mår betydligt sämre nu jämfört med den förra undersökningen. Av de tillfrågade svarar 72 procent att de har ett bra allmänt hälsotillstånd, jämfört med 90 procent vid förra mätningen. 16 procent känner sig nedstämda och 47 procent känner sig trötta ofta. 12 procent har blivit sexuellt ofredade två gånger eller fler. 69 procent äter frukost, jämfört med 90 procent vid förra mätningen.

Hellre snygg än frukost

– Många kliver upp två timmar tidigare för att göra sig snygga innan skolan. De står hellre framför spegeln än äter frukost, säger Lena Hållqvist, som tror att mode- och mediavärlden sätter press på ungdomarna.

Att unga flickor mår dåligt är en bild hon känner till. Under våren har Nätverkshuset hållit gruppsamtal med tjejer för att stärka deras självkänsla.

– Det finns verkligen behov av sådana grupper, säger Hållqvist.

Positivt är att flickor i klass 9 rör på sig mer än övriga länet. De är också mindre överviktiga. Däremot visar undersökningen att det finns fler flickor i årskurs 7 som är överviktiga jämfört med länet.

Mer alkohol i sjuan

Undersökningen visar att alkoholdrickandet minskat i klass 9 både bland flickor och pojkar. 25 procent av flickorna i klass 9 dricker sig berusade minst en gång i månaden, jämfört med 33 procent vid förra mätningen. Bland killarna dricker 16 procent sig berusade, jämfört med tidigare 32 procent. Anmärkningsvärt, sett till hela länet, är att drickandet bland flickorna i klass 7 har ökat från 4 till 12 procent.

Killarna i Älvkarleby mår dock bättre än tidigare. 94 procent svarar att de har ett bra allmänt hälsotillstånd. Endast 4 procent känner sig stressade och 6 procent är nedstämda ofta. Trivseln i skolan har ökat från 73 till 84 procent.

Mer läsning

Annons