Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårsäcksinflammation var dödlig tumör

Vårdcentralen i Skutskär har anmälts till Socialstyrelsen av en nära anhörig till en kvinna som dött av cancer. Enligt anmälan sökte kvinnan vård för en knöl hon hade på huvudet flera gånger men fick beskedet att var en hårsäcksinflammation.

Annons

Enligt anmälan till Socialstyrelsen ska kvinnan i september 2010 sökt vård vid vårdcentralen i Skutskär för att undersöka en knöl hon hade fått på huvudet. Kvinnan har tidigare behandlats för en hjärntumör och var orolig för att det kunde röra sig om cancer.

På vårdcentralen ska läkarna enligt anmälan ha sagt att det var en hårsäcksinflammation eller en fettknöl och att det inte var något att oroa sig för.

Trots detta var kvinnan orolig och besökte vårdcentralen vid flera tillfällen under två månaders tid för att få knölen kontrollerad.

– Hon kände själv att det var något annat fel för hon hade börjat få domningar i ansiktet, säger kvinnans anhörige som anmält händelsen till Socialstyrelsen.

Vid det sista besöket föreslog läkaren att hårsäcksinflammationen skulle skäras bort men kvinnan sa nej eftersom hon kände att det var något annat fel. Kort därefter förlorade kvinnan talförmågan och åkte akut in till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där visade det sig att knölen var en tumör som satt på skallbenet. Kvinnan opererades men cancern fortsatte att sprida sig och hon avled fem månader senare.

– Jag känner att hon hade kunnat ha en chans att leva om de hade upptäckt cancern tidigare. De har ju inte gjort det med vilje men man får inte vara så nonchalant som läkare. Det lidande hon fick genomlida är obeskrivligt.

Eva Hammarin som är chef för vårdcentralen i Skutskär känner inte till ärendet.

– Jag har inte fått den här anmälan från Socialstyrelsen och jag vet inte vilken person det gäller så jag kan inte säga någonting om det i dagsläget. Men stämmer det här kan jag bara beklaga. Det låter fruktansvärt, säger hon.

Mer läsning

Annons