Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppet lever för friskola i Jungfruholm

Jungfruholmens friskoleförening hoppas att Skolverket säger ja till deras ansökan - trots Älvkarlebypolitikernas nej. – Jag har varit i kontakt med fastighetsägaren och det känns positivt, säger Aneta Blom i föreningen.

Annons

I veckan sa en oenig barn- och utbildningsnämnd nej till friskoleansökan. Nu ska frågan upp till kommunstyrelsen.

Aneta Blom är inte förvånad över beslutet. Däremot har hon svårt att se att kommunen ska ha råd med att bygga ny förskola, rusta Rotskärsskolan, samt eventuellt köpa Jungfruholmens skola.

– Det känns inte genomtänkt. Hur mycket har de råd med egentligen, undrar Blom som varit i kontakt med hyresvärden.

Hon hoppas att föreningen ska få hyra skolbyggnaden. De står dock inte och faller vid ett nej - även om Jungfruholmen är deras huvudalternativ.

Den ekonomiska föreningen som består av föräldrar och lärare avser att starta skolan 2010. Enligt Blom vill 98 procent av föräldrarna på Jungfruholmen ha kvar sina barn om det blir en friskolan. Föreningen planerar att ha en estetisk- och idrottsprofil på skolan.

Föreningen får stöd av Älvkarleby alliansen och kommunens väl.

– Det är deras lagliga rätt. Vi ställer oss positiva till deras ansökan, säger Mats Östlund, m, ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

Mats Östlund, m, och Ola Lindberg, mp, hade lagt fram ett eget förslag där kommunens äger ja till ansökan.

– Socialdemokraternas nya skolorganisation innebär en ökad driftkostnad på cirka två miljoner kronor trots att Jungfruholmens skola läggs ned, säger Mats Östlund som anser att socialdemokraterna överdriver kommunens ekonomiska risker.

Älvkarleby kommun ska yttra sig i frågan. Det är dock Skolverket som ska ta det avgörande beslutet.

Mer läsning

Annons