Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Älvkarleby är Robin Hood en hon

/
  • HJÄRTA. Filip Almehed målar Rosa Hood med ett hjärta i mitten. ”Det är en tjej så hon kunde ha ett hjärta i mitten. Tjejer gillar mer hjärtan, flicksaker och rosa. Killar kan också gilla det men det är inte så vanligt”, säger han.
  • KILLAR BLIR TJEJER. Fanny Jansson i klass tre på Bodaskolan ritar Rosa Hood och andra fantasifigurer.

Robin Hood blir Rosa Hood med Skapande skola i Älvkarleby. Just nu pågår ett projekt som ska öka läskunskaperna och lyfta genusfrågor.

Annons

– Hur är han egentligen Robin Hood? frågar Mattias Gordon, serietecknare och illustratör, som leder dagens övningar i klass tre på Bodaskolan.

Alla i klassen har läst boken och förslagen haglar. Han är snäll, ger till de fattiga och duktig på att gömma sig, säger barnen.

Men vad händer om Robin Hood skulle vara tjej och heta Rosa Hood? Det fick eleverna fundera på.

– Rosa Hood är som Robin Hood men tjej. Hon kanske har en annan hårfärg men annars är det ingen skillnad, säger Fanny Jansson som går i trean.

Hon sitter och ritar en teckning av Rosa Hood. Hela övningen är en del i projektet Skapande skola som arrangeras i grundskolorna i Älvkarleby för fjärde året i rad.

Varje årskurs får läsa en bok och sedan jobba vidare med genusfrågorna utifrån boken. Vad de läser anpassas till åldern på barnen.

– Kommunen gör en satsning på läsning i år och vi har sett att det finns ett behov av att prata om genusfrågor, säger dramapedagog Gabrielle Melander som är en av samordnarna för Skapande skola.

Mer läsning

Annons