Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga planer på att fylla igen groparna

/
  • räddningsinsats. Här räddar sportfiskarna fisken som fastnat i groparna i Älvkrlebyfallen från en säker död.

Vattenfall har i nuläget inga planer på att fylla igen groparna i Älvkarlebyfallen.

Det innebär att tusentals laxar och öringar kan dö om de fastnar i groparna.

Annons

I går berättade Arbetarbladet om sportfiskarnas stora räddningsinsats att ta bort den fisk som blivit instängd i vattenfyllda gropar mitt i fallen.

Gunnar Forsström, vid Vattenfall Vattenkraft, berättar att de inte har något annat val än att släppa på vatten i mellanfallet.

Det ligger en dom i Kungsådran som innebär att Vattenfall bara får spilla en viss mängd vatten på sommaren och vintern för att hålla Kungsådran igång.

– När det blir höga flöden måste vi spilla bort vatten annars blir det översvämning. Då måste vi spilla i mellanfallet, vilket innebär att det tyvärr blir vatten i de här groparna, säger Forsström som vet att Vattenfall har tittat på åtgärder tidigare.

– Det är ganska komplicerat. Ska man göra något måste det göras en miljöprövning för att ändra och bygga om i fallen. Varför man inte har gjort det tidigare vet jag inte.

– Inte vad jag känner till.

Under onsdagen räddades hundratals öringar och laxar. Att fiskarna fastnat i fallet beror på att de vandrar upp när vattnet är på, och när dammluckorna stängs blir de instängda i vattenfyllda gropar.

Annons