Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vill sätta lock på hålen

/
  • Farligt. Flyttas konen är det fortfarande ett stort hål i marken utanför Mona och Lars-Erik Noréns hus. Det är inte bara farligt för barnbarnet Axel utan även för alla förbipasserande.

För en vecka sedan stals brunnslock på Rotskärsvägen i Skutskär. Fortfarande saknas galler på brunnarna – vilket är förenat med livsfara. Men ännu har ingen tagit på sig ansvaret för att åtgärda problemet.

Annons

– En sån här liten knatte kan åka rätt ner i brunnen, säger Lars-Erik Norén och håller om sitt barnbarn Axel, snart 3 år.

Det var Lars-Eriks fru Mona som tidigt i lördags morse uppmärksammade hålet i gatan när hon var ute och hämtade tidningen. Lars-Erik satte då provisoriskt upp bockar runt hålet för att ingen skulle ramla ner och skada sig.

Under dagen visade det sig att flera av grannarnas postlådor också utsatts för skadegörelse under natten. Dessutom hade flera brunnslock rivits upp på gatan.

Bollade över ansvaret

Skadegörelsen anmäldes till polisen och Lars-Erik kontaktade Älvkarleby kommun för att be dem sätta dit nytt galler för brunnarna. Men de kunde inte hjälpa till eftersom de sa att ansvaret låg hos Gästrike Vatten.

– Men det låg inte på deras bord heller sa Gästrike Vatten. De bara bollade mig fram och tillbaka. Ingen vill ta ansvar men hålen kvarstår, säger Lars-Erik.

Vägkoner hjälper inte

Efter en vecka har fortfarande inga nya brunnslock satts dit. Däremot har Gästrike Vatten satt upp vägkoner för att täcka hålen, men vid flera tillfällen har konerna flyttats eller sparkats ner av förbipasserande.

När Arbetarbladet försöker reda ut vem som bär ansvaret för brunnslocken slussas även vi runt mellan kontakter på Gästrike Vatten och Älvkarleby kommun.

Från Tommy Jansson på kommunens tekniska avdelning får vi tillslut reda på att ansvaret ligger hos en tredje part – Rotskärs Vägförening.

– Ansvar för brunnslock, rengöring av brunnar och skade-görelse får vägföreningen stå för. Vi hade ett brunnslock som var borta samtidigt på kommunens väg men det är åtgärdat nu, säger han.

Är skeptisk till ansvar

Vägföreningen är dock skeptisk till att ansvaret skulle ligga hos dem.

– Rören är vårt ansvar, men hur det är med locken har vi inte diskuterat. Man tycker ju att det ska vara Gästrike Vatten som ska hålla i det. Men vi måste åtgärda det med en gång, sen får vi se vem som ska betala för det, säger Håkan Nordin, ordförande i Rotskärs Vägförening.

Mer läsning

Annons