Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesiska staten inblandad i nyetableriongar i Sverige

/
  • Både små och stora företagare får statligt stöd för att investera i utlandet. I Jingchun Lis hemprovins - Zhejiang - har en specialfond inrättats där företagarna kan få upp till 30 procent i bidrag av investeringskostanden.

Den kinesiska staten ger stöd till landsmän som köper eller går samman med företag i andra länder. Det visar en färsk rapport som myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser har gjort.

Annons

Rapporten ”Kina göra affärer” visar på att de kinesiska investeringarna globalt har ökat markant. Den ekonomiska uppmuntran är den drivande kraften bakom investeringarna.

Svensk rapport

Det är Ulf Andréasson, vid Tillvästanalys kontor i Peking och Oscar Berger, arbetsmarknadsråd vid den svenska ambassaden i Peking, som skrivit rapporten.

”Genom Kinas politiska och ekonomiska system är även den kinesiska staten i hög grad inblandad. Staten använder administrativa verktyg för att styra internationella investeringar” skriver Andréasson och Berger.

1999 formulerade Kina sin så kallade ”Go out policy” som uppmuntrade kinesiska före-tagare att investera i andra länder – framför allt företagsköp inriktade på olika naturtillgångar. Detta för att säkra leveranser av naturtillgångar till Kina. Under de kommande åtta åren genomförde 17 av de 100 största kinesiska företagen internationella företagsköp.

Även mindre företagare får stöd. I kustprovinsen Zhejiang – där Dragon Gates ägare Jingchun Li bor – instiftades 2009 en ”strategisk specialfond” för att uppmuntra lokala företagare att investera utomlands. Stödet är på mest 30 procent av investeringskostnaden eller två miljoner yuan (1,8 miljoner svenska kronor).

De senaste åren har investeringarna ökat kraftigt. Tidigare inriktade de kinesiska investerarna mot utvecklingsländer. Nu finns ett växande intresse mot länder i EU, Nordamerika, Australien och Japan. Den stora orsaken bakom investeringarna är att få tillgång till avancerad västerländsk teknik.

Olja dominerar

Enligt Andréasson och Berger dominerar fortfarande jakten på naturtillgångar, särskilt olja. Men de kan även se ett ökat intresse för investeringar inom fordonssektorn, materialsektorn och högteknologi. Logi- stik, finansiella tjänster och detaljhandel är också en växande sektor.

Andréasson och Berger framhåller avslutningsvis att flera kinesiska bedömare anser att hälften av alla större kinesiska internationella uppköp eller samgåenden har varit misslyckade.

”Bristande erfarenhet och mognad från den kinesiska sidan eller kulturella skillnader framhålls ofta som orsaker bakom misslyckanden”.

Mer läsning

Annons