Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråd fick svara på bussfrågor

Annons

Flera politiker tycker att det har blivit sämre bussförbindelser i de södra delarna av Älvkarleby kommun och har skrivit interpellationer till kommunalråd Lars Skytt, s.

Det är politikerna Mikael Eriksson, m, och Ann-Cathrin Larsson, fp, som i varsin interpellation ställer frågor om kollektivtrafiken.

Mikael Eriksson undrar framförallt om de försämrade bussförbindelserna till orterna Älvkarleby, Marma och Gårdskär. Han menar att det har gjort många på orterna upprörda.

Ann-Cathrin Larsson undrar även hur mycket linje 501 kostar skattebetalarna.

I svaren som Lars Skytt lämnat hänvisar han till stora delar till Upplands Länstrafik, UL. Det har varit en uttalad målsättning för landstinget att inte finansiera parallell buss- och tågtrafik. Han påpekar att både Älvkarleby och Marma, sedan de fick sina tågstopp, i dag har lika många förbindelser som tidigare både på vardagar och helger, buss och tåg sammantaget.

Kommunalrådet har även låtit UL göra en grov uppskattning av hur mycket linje 501 kostar. Sammanlagt beräknas linjen kosta 12 miljoner kronor om året.

Summan av biljettintäkter per år uppskattas till 6 miljoner.

Enligt Lars Skytt kunde både kommunen och landstinget förutse reaktionen från resenärerna i samband med trafikomläggningen och de nya tidtabellerna. Det är något som alltid händer, menar han.

Mer läsning

Annons