Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunstyrelsen klubbade tuffa besparingar

Inga uppsägningar – däremot tuffa besparingar. Samtliga nämnder i Älvkarleby kommun drabbas. Kommunstyrelsen har klubbat driftbudgeten för 2010.

Annons

– Den budget vi lägger fram visar på ett överskott på 6 miljoner. I dessa tider får det anses vara en relativt stark budget, säger kommunalrådet Lars Skytt (S).

Det var en enig kommunstyrelse som klubbade driftbudgeten för nästa år, samt hur de extra miljonerna från staten ska fördelas.

Turistinfon stängd

Oppositionen ville att kommunstyrelsen skulle lägga tillbaka 236 000 till turism- och näringslivsavdelningen – något de inte fick gehör för. Det innebär att turistinformationen i Skutskär blir fortsatt stängd under sommaren.

Lars Skytt betonar att de extra miljonerna från staten gör att de slipper fullfölja det varsel de lagt. Han framhåller dock att det är fortsatt hårt arbete med att effektivisera verksamheterna, samt hitta kostnadsbesparingar.

2,6 miljoner till BUN

Barn- och utbildningsnämnden får störst del av extrapengarna – 2,6 miljoner. Musikdelen i kulturskolan riskerar att försvinna då dans och drama har prioriterats av nämnden. Vuxenutbildningen som var hotad, är i princip kvar oförändrad. Barngrupperna på förskolan riskerar att bli fortsatt stora med 20 barn per avdelning. Exakt hur skolpolitikerna ska prioritera de extra pengarna ska diskuteras nästa vecka.

Får 600 000 kronor

Kultur- och fritidsnämnden, som måste banta sin budget med 15 procent, får 600 000 kronor extra.

– Det lindrar effekten, säger Irene Stridh (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Stänga biblioteket?

Hon berättar att de måste minska på allt. Att stänga biblioteket någon dag, samt att slå igen fritidsgården Oasen i Älvkarleby är två förslag som diskuteras. I december ska de ta beslut om internbudgeten.

Socialnämnden får 1,5 miljoner kronor extra för att täcka ökade kostnader i samband med en placering inom individ och familjeomsorgen.

Nytt personalsystem

Kommunstyrelsen får 1,5 miljoner extra som ska gå till ett nytt personalsystem då nuvarande system kommer att försvinna. Lars Skytt hoppas att ett samarbete med Tierps kommun ska minska kostnaderna för systemet på sikt.

Budgeten ska klubbas i kommunfullmäktige i november.

Katarina Lönnberg

Mer läsning

Annons