Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativa konsulten lever som han lär

/
  • Restiden satte ramarna. ”Vi ville ha ett eget kontor. Vi ritade en cirkel från Arlanda. En timmes restid var gränsen”, säger Teo Härén, kreativitetskonsulten som flyttade både bostad och kontor från Stockholms innerstad till bruksgården i Älvkarleö.
  • Idyll. ”För många blir det exotiskt att komma hit”, säger konsulten och affärsboksförfattaren Teo Härén som tänker ordna konferenser på bruksgården där han bor och verkar sedan förra året.

Det räcker inte att veta hur man ska göra. Vi måste också ställa frågan: Kan vi göra det på ett annat sätt?

– Det är så vi måste tänka för att få konkurrensfördelar, säger Teo Härén medan han visar bilder på Foppa och Zlatan, idrottsstjärnor som vunnit just för att de vågat göra annorlunda.

Annons

Teo Härén och hans tvillingbror Fredrik driver konsult- och utbildningsföretaget Interesting.org.

Förra våren flyttade de huvudkontoret från Sveavägen i Stockholm till bruksgården i Älvkarleö.

Det är där vi träffar Teo Härén under fikapausen i en konferens med näringslivscheferna från Älvkarleby och gästrikekommunerna.

– Vi ville ha ett eget kontor. Vi ritade en cirkel från Arlanda. En timmes restid var gränsen, berättar han.

Bröderna hittade vad de letade i Älvkarleö där bruksgården råkade vara till salu. Huset passade både budgeten och den långa önskelistan.

Tack vare nya E 4 klarades tidsgränsen från Arlanda.

Under det senaste året har de låtit rusta upp gården, Teo Härén har flyttat hit med sin familj, ordnat kontoret och förberett den första konferensen som ordnades på tisdagen.

– För många blir det exotiskt att komma hit, säger han och blickar ut över bruksdammens vattenspegel.

Bröderna Härén är kända ansikten i sammanhang där affärsfolk samlas för att låta sig inspireras. Fredrik Härén var i fjol också en av sommarpratarna i radions P1.

Teo Härén berättar att han håller i snitt ett tal varje dag året om. I helgen var han i Tallinn och i dag onsdag talar han i Täby och sen bär det av till Vasa i Finland.

För fyra år sedan kom de ut med Idéboken, en succé som sålt allt bättre och som blev basen för företagets framgångar. Boken har översatts till nio språk, senast till thailändska.

– Det är en kreativitetsbok som är gjord på ett kreativt sätt. Alla kapitel är väldigt korta och det ligger nog i tiden. Dessutom finns vita sidor för läsarens egna idéer, säger Teo Härén.

I boken finns massor av tips på har man kan träna sig att bli mer kreativ. Till exempel: Försök hitta på 50 sätt att använda en tegelsten!

– Kreativitet anses ofta som nåt flummigt eftersom det är svårt att mäta. Det är olyckligt, tycker Teo Härén som själv lyckats tjäna bra med pengar på sin passion, att försöka få fler att tänka i nya banor.

Annons