Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskolan räddas

Kulturskolan blir kvar och ingen bantning av vuxenutbildningen. Däremot måste socialnämnden banta ytterligare 1 miljon.
I går klubbade kommunstyrelsen Socialdemokraternas förslag till budget.

Annons

– Det känns bra att fortfarande kunna lägga fram en budget med överskott, säger Lars Skytt (S) kommunalråd.

Inför kommunstyrelsen beslutade Socialdemokraterna att skjuta till 4 miljoner för att behålla kulturskolan och undvika neddragning inom vuxenutbildningen på orten.

För att klara det har ett besparingskrav på 2,5 miljoner på kommunens fastigheter lagts. Dessutom tas 1,5 miljon från kultur- och fritidsnämndens budget.

– Det går inte att dra ner på komvux i dessa tider med många arbetslösa ungdomar, sa Lars Skytt som ser oroande på trafikkostnaden för kommunen.

– Vi vet att den kommer att öka, men inte med hur mycket.

Det var dock inte en enig kommunstyrelse som klubbade budgeten. Älvkarlebyalliansen fick stöd av kommunens väl i sitt budgetförslag.

Älvkarlebyalliansen vill röra om i grytan ordentligt genom en omorganisation av kommunstyrelsens förvaltning. De vill tillsätta en kommundirektör, samtidigt som sju tjänster tas bort inom kanslienheten.

De vill lägga ner kultur- och fritidsnämnden och investera i en ny förskola i Marma.

Genom dessa åtgärder så ges det utrymme till att bygga en ny förskola i Marma, behålla befintlig lärartäthet, samt en del av kulturskolan. Bygg- och miljönämnden skulle också få en halv miljon mer framhåller.

I alliansen budgetförslaget finns även en satsning på Skutskärs IP med. De vill att kommunen ska investerar i ny rörmatta och kylanläggning för 7 miljoner.

– Vi tycker att vi har en viss skyldighet. Älvkarleby kommun har inte som vi ser det presenterat en acceptabel lösning för idrottsplatsen, säger Mats Östlund (M).

Enligt Östlund så skulle kommunen trots den höga investeringen gå med plus på grund av den energieffektivistering som görs.

Lars Skytt (S) svarade med att han tror de får ut mer om föreningen gör investeringen själv då det finns pengar att söka. 17 juni ska kommunfullmäktige ta beslut om budgeten för nästa år.

Mer läsning

Annons