Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagen sätter stopp för Hårstas lyft

/
  • RUSTEN SKJUTS UPP. Så här såg det ut i våras när hyresgästerna fick vara med och tycka till vid en trygghetsvandring. Arkitekt Elin Byström berättade för hyresgästen Rut Lundgren hur de tänkt förändra balkongerna på nedre botten. Foto: Katarina Lönnberg
  • HÅRSTA. En lagändring sätter stopp för den planerade jättesatsningen på bostadsområdet Hårsta. Det kommer bli underhållsarbete med vad som ska göras ska utredas.

Det blir ingen 100 miljonersrust av bostadsområdet Hårsta i Skutskär.

En lagändring har satt käppar i hjulet för satsningen som skulle lyfta området.

Annons

– Lagen innebär att vi inte får göra projekt som vi inte kan visa lönsamhetskalkyler på. Vi hade räknat med att gå med förlust, säger Eva Henebäck, vd för Älvkarlebyhus.

Hade bostadsbolaget däremot höjt hyrorna kraftigt och visat att satsningen skulle gå med vinst hade projektet gått i hamn. Eva Henebäck betonar att de inte hade för avsikt att höja hyrorna kraftigt.

Underhåll i stället

Just nu står projektet stilla. Klart är dock att det stora lyftet av området inte blir av i den omfattning som bolaget önskat. Nu ska bolaget se över projektet och titta på vad som är underhållsinsatser och vad som är förändringar på fastigheten. Det innebär sannolikt att de stora förändringarna på fastigheten, som exempelvis större balkonger, inte blir av. I stället kommer bolaget att rikta in sig på underhållsinsatser.

– Hur det påverkar Hårsta kan jag inte svar på i dagsläget. Vi ska se över vilka åtgärder vi kan och inte kan göra, säger Eva Henebäck.

Enligt planerna skulle upprustningen upphandlas i höst – men nu skjuts det på framtiden. Tidigast under 2011 kan delar i satsningen påbörjas.

Lagen sätter även stopp för de planerade nybyggnationerna i Skutskär och Älvkarleby.

– Vi har inte möjlighet att nyproducera med dagens priser. Vi kan inte ta ut den hyra som krävs för att projektet ska gå ihop. Det är annat i en storstad. Vi skulle behöva ha hyror på 8–10 000 kronor, säger Eva Henebäck.

Mer läsning

Annons