Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen avgör fjäderfabrikens öde

/
  • Länsstyrelsen ska nu avgöra om fasaden på fjäderfabriken får göras om eller inte.

Älvkarleby kommun kommer inte att ompröva avslaget om fasadändring av fjäderfabriken i Älvkarleö bruk. Nu kommer i stället Länsstyrelsen i Uppsala län att avgöra fabrikens öde.

Annons

Ägaren Anders Högberg har överklagat kommunens avslag.
– Inget nytt har framkommit och därför prövar vi det inte på nytt, säger Lars Lindström, byggnadsinspektör i Älvkarleby kommun, som därför lämnar vidare överklagan till länsstyrelsen.

Fastighetsägare Högberg vill sätta för fönstren och ändra fasaden från puts till plåt – något som kommunen sagt nej till. Motiveringen är att enligt områdesbestämmelserna får inte byggnadens karaktär förändras. De har stöd av Upplandsmuseet för sitt beslut.
Fastighetsägaren är dock av en annan åsikt och har redan påbörjat arbetet med att göra om fjäderfabriken.

I sitt överklagande skriver han att områdesbestämmelserna endast gäller villor och ekonomibyggnader, inte fabriker. Han menar dessutom att byggnaden redan tidigare har förändrats. Syftet med förändringen av fjäderfabriken är att anpassa den till dagens behov för företagen som är verksamma i bruket.

Kommunen ser ingen anledning att stoppa det påbörjade bygget, då det inte innebär någon fara för människor.
Om länsstyrelsen går på kommunens linje kommer de dock att rikta ett föreläggande mot fastighetsägaren med böter och krav på att fjäderfabriken återställs.
Arbetarbladet har utan framgång sökt Anders Högberg för en kommentar.

Mer läsning

Annons