Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnet efter stöket

/
  • FIKAPAUS. Kaffe och macka behövs för att orka hålla igång under natten. ”Jag skulle önska att fler vuxna var ute på kvällarna. Föräldrarna  kan väl ta en tur runt byn på kvällen”, säger Ola Lindberg.Foto: Joanna  Wågström
  • NATTVANDRARE. Joakim Sjöstrand och Ola Lindberg har nattvandrat tillsammans i ungefär fem år. De gör det frivilligt och ideellt.Foto: Joanna  Wågström
  • SKADEGÖRELSE. Sönderslagna rutor och annan skadegörelse är vanligt förekommande i kommunen enligt Ola och Joakim. Den här rutan slogs sönder under skoltid för någon vecka sedan.Foto: Joanna  Wågström
  • STÖKIGT. Ungdomarna som Ola och Jocke pratar med tycker att det är bråkigt i Skutskär. ”Efter att polisen försvann har det exploderat”, säger en av killarna.Foto: Joanna  Wågström

Ett tomt centrum. Fest i en lägenhet. Ett gäng på krogen och ett fåtal ungdomar i klungor här och var. Nattvandrarna Ola och Joakim som kollar läget. Det är lördagsnatt i Skutskär.

Annons

– Är ni ute i kväll? Ni skulle ha varit ute i går kväll, säger Lasse som är vakt i Älvkarleby när nattvandrarna Ola Lindberg och Joakim Sjöstrand klockan 22.50 på lördagkvällen svänger in på Preem-macken i sin gråa golf.

– Det var vi också. Såg du knivbråket? frågar Ola.

– Det var rena krigszonen, svarar vakten.

De pratar om en misshandel som inträffade under fredagskvällen. En 21-årig kille blev slagen av en 39-årig man. Enligt polisen handlar det om ett knytnävsslag, någon kniv nämns inte. Men enligt nattvandrarna, ungdomar som såg händelsen och vakten utanför Preem-macken viftade den äldre mannen med kniv under bråket.

Ola Lindberg och Joakim Sjöstrand som på eget bevåg nattvandrat i Älvkarleby de senaste fem åren tycker att det blir allt vanligare med narkotika och skadegörelse i kommunen.

– Vi ringer alltid polisen när det händer någonting men det är inte alltid de kommer. Det har blivit mer skit efter att polisen försvann från kommunen, säger Joakim Sjöstrand.

– Har man en polis på orten stoppar de sådana saker som 13-åringar på moppe utan hjälm. Nu är det fritt fram, säger Ola Lindberg.

På lördagskvällen syns det inga spår av det krig som ska ha utspelat sig under fredagen i centrala Skutskär. Huvudgatan i centrum gapar tom så när som på en äldre svart bil med en ung manlig förare och några passagerare som cirkulerar lite då och då. Från en lägenhet hörs musik. Unga personer går in och ut ur porten.

Klockan 22.58 styr nattvandrarna den gråa golfen mot Älvkarleby. Vid holmen stannar de, drar ner rutorna och lyssnar. Ett svagt rop hörs från långt håll.

– Vi går ut och kollar, säger Ola.

Promenaden går över en lång hängbro ut till vindskyddet på holmen, ett typiskt tillhåll för ungdomar enligt Ola och Joakim. Så när som på några gatlyktor är det kolsvart. Inga röster hörs. Vindskyddet är tomt.

– Ska vi ta skolorna? frågar Joakim sin nattvandrarpartner Ola och de går tillbaka till bilen.

Färden går förbi Rotskärsskolan, Jungfruholmens skola och Bodaskolan. Överallt är det tyst och lugnt.

Vid Skutskärs kyrka strax efter midnatt promenerar tre killar i 17-årsåldern.

– Är det Ola och Jocke? Men tjena, säger den ena killen när Ola bromsar in bredvid killarna.

Genast kommer fredagskvällens slagsmål på tal.

– Vad har hänt med Skutskär? Det var ett lugnt ställe förut. Som det är nu är Skutskär värre än Rinkeby. När det blir mörkt går jag inte själv i centrum, säger den ena killen.

– De borde fixa någonstans där vi ungdomar kan vara, säger kompisen.

De målar upp en bild av ett bråkigt Skutskär där många ungdomar använder droger. En bild som polisen inte håller med om.

– Där vi får indikationer om att det är problem där sätter vi in extra insatser. Men några sådana indikationer har vi inte fått när det gäller Skutskär och Älvkarleby. Visst händer det saker men det är inte mer än på någon annan ort, säger biträdande närpolischefen Bertil Danielsson.

Klockan närmar sig två på natten. Så när som på en tjej som inte vet hur hon ska ta sig hem eftersom hon missat bussen och två killar som försöker hjälpa henne är det folktomt i Skutskärs centrum.

Ola och Joakim parkerar bilen så att de har översyn över busshållsplatsen för att vänta in den sista nattbussen från Gävle. Ungefär varannan helg i fem års tid har de genomfört samma procedur.

– Man vill ju att alla ska ha det så bra som möjligt i samhället. Jag tänker att om jag gör någonting så kanske någon annan kan göra något också, säger Ola.

– Det ger så mycket att vara ute bland ungdomarna. De känner igen oss och vi får mycket tillbaka, säger Joakim.

Klockan 02.30 svänger den gula bussen med nummer 501 in på busshållsplatsen. Ett tjugotal personer kliver av. Klungan skingras snabbt och inom några minuter lägger sig lugnet över centrum igen.

Den stillsamma lördagsnatten har inget behov av beskydd från två nattvandrare. Klockan 02.34 åker Ola och Joakim hem.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Mer läsning

Annons