Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad satsning i Älvkarleby

Kraftverket i Älvkarleby har försetts med ett nytt miljövänligt hydraulsystem. Pilotprojektet har fallit väl ut och i framtiden kommer andra kraftverk utrustas på samma sätt.

Annons

Projektet startade i höstas och avslutades i april, då den sista av kraftverkets intagsluckor anslöts till den nya vattenhydrauliken. Det nya systemet innebär att hydrauliken arbetar i en vätska bestående av filtrerat och avkalkat vatten blandat med monopropylenglykol.

– Det ämnet finns bland annat i wienerbröd. Det bryts ned efter tolv timmar i vatten, säger Gunnar Forsström, Vattenfalls områdesansvarige för nedre Dalälven.

Hittills har allt fungerat felfritt sedan systemet togs i drift. Vattenfall planerar att i framtiden göra liknande åtgärder på sina andra kraftstationer. Målet är att få bort oljan, som används i det gamla systemet.

– Älvkarleby kraftstation är först i Sverige med vattenhydraulik på intagningsluckorna. Nu ska projektet utvärderas och det dröjer nog två år innan det är klart, säger Gunnar Forsström.

Mer läsning

Annons