Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många grabbar vill jobba som brandmän

/
  • Brandmanstest. Benjamin testade flera olika moment ur brandmansyrket under gårdagen. ”Jag gillar att jobba med människor, därför tror jag att det här jobbet passar mig”, säger han.
  • Släpa dockan. Deltidaren David Wessén visar Mikael Jansson hur han ska greppa tag om dockan som han sedan får släpa ett varv.
  • Utsikt. Erik Holmgren fick bevisa för deltidsbrandmannen Miguel Ekstrand att han inte lider av höjdskräck. En sådan fobi fungerar inte om man ska rädda folk ur brinnande hus.
  • Och släng! Erik Holmgren får testa att kasta slangar och koppla ihop dem när han i går besökte prova-på-dagen hos Räddningstjänsten i Skutskär. Christoffer Smideborg visar hur han ska kasta.

Räddningstjänsten i Skutskär behöver minst tolv nya deltidsbrandmän innan heltidsbrandkåren läggs ned nästa år.
I går ordnades en prova-på-dag för personer som är intresserade av yrket.
– Det är väl lite av en barndomsdröm att bli brandman, säger Erik Holmgren.

Annons

Räddningstjänsten i Skutskär har bråttom att hitta tolv nya deltidsbrandmän. 30 juni nästa år försvinner heltidsbrandkåren från orten och då måste en fungerande deltidsstation ta över.

Fick prova på

I går anordnades en prova-på-dag för personer som är intresserade av att deltidsjobba på stationen. Erik Holmgren, som till vardags pluggar och jobbar som taxichaufför, såg möjligheten att uppfylla en barndomsdröm.

– En kompis som jobbar här tipsade mig och varför inte? Det är väl lite av en barndomsdröm att bli brandman eller polis, säger han.

Flera tester

För att veta om han skulle passa som brandman fick han prova på att åka upp i stegbilen, kasta slangar, släpa en docka och genomföra ett löpbandstest. Därefter väntade en intervju.

– Vi får se om det räcker till. Men när jag har sett att räddningstjänsten verkligen gör nytta vid olyckor har jag blivit intresserad. Och så bor jag väldigt nära, jag tar mig hit på ett par minuter, säger Erik Holmgren.

Närheten till stationen är a och o när deltidsbrandmän ska rekryteras eftersom de snabbt måste kunna vara på plats i stationen vid ett larm. Av de 25 som under gårdagen provade på yrket var det en handfull som varken bodde eller arbetade i Skutskär. Men i övrigt var produktionschef Lars Sigfridsson mycket nöjd med intresset.

Intresset överraskar

– Det är svårt runt om i landet att hitta deltidsbrandmän, så vi är överraskade av det genomslag vi fått. Men vi har jobbat mycket för det, med annonser och utskick, säger han.

För de som klarade gårdagen väntade läkarundersökningar för att se om de rent fysiskt skulle klara arbetet, sedan provanställning och en rad med utbildningar. Och tolv nya deltidsbrandmän är det absoluta minimiantalet för att stationen ska fungera. Totalt kommer det finnas närmare 30 deltidare i Skutskär.

Inga kvinnor

Som det ser ut i dag finns det inte en enda kvinna på stationen. Något som förhoppningsvis ska ändras inom kort.

– Vi har haft fem tjejer här för att prova på yrket. I dag har vi ingen som jobbar här, men vi vill ju att det ska komma tjejer också, säger deltidsbrandmannen Christoffer Smideborg.

Mer läsning

Annons