Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonkamp om bandyn i Skutskär

Kommer Skutskärs bandy att leva vidare nästa år?
Den beror helt på Älvkarleby kommuns stöd.
Klubben vill att kommunen bekostar ny kylanläggning – en kostnad på 6,5 miljoner.

Annons

– Vi har många stora investeringar på gång, Rotskärsskolan och ny förskola.

– Det handlar om att väga varje krona, säger kommunchef Annika Forsberg som betonar att det blir politikernas beslut att fatta.

Skutskärs bandy har uppvaktat Älvkarleby kommun för att få dem att investera i ny kylanläggning på Skutskärs IP. Kostnaden för en ny bandypist står klubben för själv – en kostnad på 2,5 miljoner.

– Om vi ska ta över driften i framtiden och bygga en hall behöver kommunen bara investera i en kylanläggning. Pisten står vi för, säger Kent Hockman, klubbordförande i Skutskärs bandy.

Driftskostnaden på Skutskärs IP är skyhög i dag vilket beror på att kommunen har en gammal ammoniakanläggning som kyler hallen och bandyplanen. Dessutom är rörmattan gammal och behöver bytas ut.

Älvkarleby kommunstyrelse vill att föreningarna ska ta över driftansvaret på IP – ett arbete som är under utredning.

Kommunen är dock tvungen att investera i ny kylanläggning för Skutskärs ishall för att få bort den gamla ammoniakanläggningen – en kostnad på 2,4 miljoner.

Lägre kostnad

Skutskärs bandy hoppas nu på att kommunen även ska bekosta en kylanläggning för bandyn. Klubben föreslår kommunen att köpa en anläggning som är flyttbar och som lätt kopplas till såväl bandyplanen som ishallen. Dessutom vill klubben ha ett garanterat driftbidrag i tio år.

– Det blir betydligt lägre energikostnad. Den kommer inteatt överstiga 300 000 kilowattimmar under oktober till mars, säger Hockman.

Översatt till pengar innebär det 150 000–300 000 kronor. I dag ligger driftkostnaden för bandyn på en halv miljon.

Under hösten måste klubben få ett besked för att kunna påbörja bygget direkt efter årets säsong.

Mer läsning

Annons