Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missionshus utan drickande präst

/
  • GRUNDEN. Ett utklipp från en tidningsartikel från 1927. På bilden syns huset där Älvkarleö missionsförsamling startades.
  • FÖRR. Utklipp från en tidningsartikel från 1927. Missionshuset och predikantbostaden på den tiden.

På pingstdagen 1895 invigdes missionshuset i Älvkarleö. Huset uppstod som en reaktion på det obibliska församlingslivet i kommunen.
Det står att läsa i en artikel från 1927.

Annons

Tidningen Budskapet publicerade 1927 en femtioårsredogörelse över Älvkarleös missionsförsamling. I artikeln står att läsa "Insikten om det obibliska och terroritala församlingsprincipen och det församlingsliv, som efter dess linjer utgestaltas, tvingade våra fäder att söka komma en annan väg. Att gå till nattvarden med drinkare och svärjare och kanske många gånger betjänas av en drinkare till präst blev för dem till sist omöjligt".
En insamling gjorde det till slut möjligt att bygga det nya missionshuset i Älvkarleö. Innan dess hade församlingen hållit möten i hemmet men då medlemsskaran växte blev behovet av ett eget missionshus oundvikligt. Vidare skriver man i artikeln att "... ännu står missionshuset såsom en fyrbråk från vilken evangelii ljus utsändes till människor."
Kim Söderström, arkivchef på Folkrörelsearkivet i Uppsala län har gjort en kartläggning över missionshusen i Uppland och var den som hittade artikeln i Budskapet.
– Man har väl hört en del syrliga kommentarer från medlemmar som tyckt att ett stall var lite väl extremt. Men jag tycker det är bra att det används, säger han.

Annons