Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordmisstänkta släppta ur häktet

/
  • VAD HÄNDE? I maj i år gick polisutredare Arne Jansson och Terese Westman ut i Arbetarbladet och efterlyste uppgifter på försvunne Christer Rhodin. När en mordutredning öppnades trodde många att de skulle få svar på vad som hände honom i maj 2001. Nu förblir frågan obesvarad när utredning läggs ned.

(Uppdaterad 17/12) De tre personer som suttit häktade missänkta för att ha mördat Älvkarlebybon Christer Rhodin har släppts fria. Utredningen läggs ned. Åklagaren har inte lyckats styrka brott.

Annons

– Vi har inte nått ända fram. Vi har gjort allt vi kunnat, genom förhör och tekniska undersökningar, men det räcker inte till att väcka åtal för mord, säger kammaråklagare Elin Blank.
Kvinnans advokat, Jan Kyrö, tycker det är anmärkningsvärt att hans klient inte släppts fri tidigare.
– Polisen och åklagaren har inte haft någon bevisning. Ingen kropp, ingen brottsplats och inga vittnesuppgifter av substans, säger Kyrö som kommer att uppmana kvinnan att begära rejält skadestånd för den tid hon suttit häktad.


Klockan 15 på onsdagen frigavs den kvinna och hennes son som suttit häktade sedan i september på sannolika skäl misstänkta för mord på Christer Rhodin i maj 2001. Den tredje mordmisstänkte, en 41-åring från ett annat land, häktades så sent som i fredags i sin frånvaro.
I måndags inställde han sig på polisstationen i Uppsala. Han greps och hördes flera gånger.
En formell häktningsförhandling skulle hållas på torsdagen. Dagen före släpptes alla tre fria och är därmed inte längre misstänkta för något brott.
– Vi har inte fått sådan styrka på bevisningen så att det skulle ge en fällande dom, säger Elin Blank.


– Inledningsvis hade vi uppgifter som en av de tre frihetsberövade lämnat till en utomstående. Vi bedömde uppgifterna som graverande och tillsammans med andra omständigheter tillräckliga för häktning, vilket även tingsrätten gjorde, säger Blank.
Vad de andra omständigheterna är för några kan inte Blank säga utan hänvisar till förundersökningssekretess.


Någon kropp har inte hittats. Inte heller har de tekniska undersökningarna visat på några spår av en kropp. Blank betonar dock att de har gjort ett omfattande utredningsarbete där många personer har hörts men att det inte går att driva utredningen vidare.
Utredningen läggs ner men kan komma att återupptas om ny bevisnings kommer fram.
Vad tror du hände med Christer Rhodin?
– Jag tror han blev mördad, säger Elin Blank.

 

Annons