Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nästan som att komma hem"

/
  • TRIVS I ÄLVKALRLEBY. Jørn Pogager har rest till Älvkarleby för Byss-callestämman tillsammans med Otterup folkdansare. Han och danspartnern Rogma Thomsen trivs utomordentligt bra i Älvkarleby.
  • FOLKDANSUPPVISNING. Otterups folkdansare kom från Danmark för att uppträda på Byss-callestämman i Älvkarleby i går. Här visar de en skotsk dans som publiken bjöds på i går.
  • Strålande sol och varmt väder lockade en hel del besökare till Älvkarleby. Många kom bara för att lyssna och titta på folkdansare som uppträdde. Andra kom för att själva få spela eller träffa människor.
  • PUBLIK. May och Ingvar Nyberg från Gävle tog med sig stolar och satte sig för att lyssna en stund. Mellan husen fanns en scen och där fick alla som ville framträda.
  • STAMMISAR. Bengt och Birgitta Thörnblom i Valbos folkdräkt är vana besökare på Byss-callestämman i Älvkarleby. De tillhör Älvkarleby folkdansgille och ser mest framemot logdansen som kommer senare på eftermiddagen.
  • HÄNG PÅ VETJA. Det här gänget kallar sig för
  • ALLAS SCEN. Vem som helst fick skriva upp sig på en lista och sedan var det bara att äntra scenen. Här lyssnar publiken till Hans Ederborgs munspel.
  • Isabel Dillner tolv år, som sitter med ryggen mot kameran var klart yngst av e spelmän som besökte Älvkarleby i går. Kompisarna Fanny Gille, längst till vänster, Petrus Dillner, närmast kameran, Christian Andersson, i den röda tröjan och Niklas Svanberg tyckte att det var roligast att träffa andra folkdansspelare och få spela ihop med nya människor..

Årets upplaga av Byss-callestämman i Älvkarleby bjöd på massor av dans och musik.
Nya vänner, skratt och fina folkdräkter fanns det förstås också gott om.

Annons

Årets upplaga av Byss-Callestämman i Älvkarleby bjöd på massor av dans och musik.

Nya vänner, skratt och fina folkdräkter fanns det förstås också gott om.

Byss-Callestämman arrangeras till minne av storspelmannen Carl Ersson Bössa, eller Byss-Calle som han också kallades. Den första stämman gick av stapeln redan 1973. Då var Jørn Pogager från Danmark inte med, men 16 år senare gjorde han debut som folkdansare på Upplands största spelmansstämma.

– Det är alla tiders här. Fantastiskt trevligt. Nu har jag varit med så många år att jag har fått många fina vänner här i Älvkarleby, berättar Jørn Pogager.

– Det är nästan som att komma hem, säger han och ler glatt.

Han är en av 14 dansare i Otterup folkdansgille från Danmark som uppträdde på stämman i går. Alla var de iklädda vackra folkdräkter och Jørn Pogagers danspartner Rogma Thomsen berättar att hon har knypplat spetsen till sin folkdräkt själv.

”Buskspelare” blev musiker

Under en stor björk samlades fem ”buskspelare” för att spela en brudmarsch.

– Det är så roligt att vem som helst kan haka på. Kan man inte så försöker man bara härma de andra, säger Alice Fors-Jansson med ett skratt och de andra nickar instämmande.

Mycket riktigt – människor med fioler, dragspel och nyckelharpor strömmade till och det tog inte lång stund förrän fem ”buskspelare” blev till 17 musiker.

Mer läsning

Annons