Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätpedofil dömd till åtta års fängelse

(Ny version 28/8) Åtta års fängelse blev domen för den 33-årige nätpedofilen från Norduppland. Han ska dessutom betala skadestånd på sammanlagt 937 100 kronor.

Annons

I går föll domen i det omfattande nätpedofilmålet. Polisutredningen som gjorts anses vara den största i sitt slag i Sverige. Åtalet omfattar 62 flickor mellan 11 och 20 år som genom dödshot tvingats till sexuella handlingar framför webbkamera.
Uppsala tingsrätt dömer 33-åringen för våldtäkt mot barn, grovt sexuellt tvång, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, olaga hot, sexuellt ofredande och barnpornografibrott.Tingsrätten anser att bevisningen är så stark att det inte råder några tvivel om att mannen är skyldig. Rätten går på åklagarens yrkande och dömer mannen till maxstraffet åtta års fängelse. Det mycket stora antalet gärningar höjde straffet. Rätten anser, precis som åklagaren betonade, att ett fall kan ses som en ”digital våldtäkt” och ska därför ha ett straffvärde som överstiger minimistraffet för våldtäkt av normalgraden.”Någon annan påföljd än fängelse är med hänsyn till brottens art och höga straffvärde är utesluten i målet. Avgörande för fängelsestraffets längd är den samlade brottslighetens straffvärde” skriver rätten i domen.

33-åringen har hela tiden nekat till brott. Han medger dock att han haft kontakt med vissa av flickorna och sagt saker som kan uppfattas som hot. Det har dock handlat om rollspel som flickorna varit med på.

Att andra personer, som han inte vill namnge, ska ha haft tillgång till hans dator och hårddisk – finner tingsrätten som osannolikt.


Anna Ling är 33-åringens advokat. Hon är mycket besviken på domen.
– Vi har inlett diskussioner om ett överklagande. Vi är naturligtvis inte nöjda, säger hon.

Mer läsning

Annons