Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturens skådespel lockar många

/
  • MÄKTIGA FALL. Tusentals åskådare samlades vid dammluckorna för att bevittna vattenpåsläppet. 700 kubikmeter i sekunden dånade fram.
  • BRA UTKIKSPLATS. Silina Nguyen från Göteborg imponerades av de dånande fallen i Älvkarleby. ”Oh, my god, det är så häftigt. Det är första gången jag är här, men jag åker gärna hit flera gånger.”
  • MARKNAD. För den som ville ha andra upplevelser än naturen bjöd på fanns det knallar som sålde allt från foppatofflor till langos.
  • turister från holland. Eefje och Korving Bronsveld från Holland beundrade fallen från första parkett. ”Det är storslaget. Vi älskar naturen i Sverige, men landet är för stort. Ni är så få som bor i det här stora landet”, skojade Korving.
  • SAMBA. Gilmar Dance Samba bjöd på karnevalsstämning i sina färgglada dansdräkter.
  • ”Lev ditt liv som fallen”. Företagaren Teo Härén, bosatt i Älvkarleby, invigningstalade inför vattenpåsläppet klockan tolv. Han uppmanade åskådarna att njuta av naturens skådespel. ”Lev ditt liv som fallen, fritt och levande.”
  • bra PLATSER. Jonas Lindelöf från Stockholm hade sin dotter Lea  på axlarna och Eva Liss från Gävle med dottern Miranda på axlarna.
  • BLÖTA ÅSKÅDARPLATSER. Några modiga vågade sig ut på ön som delar Älvkarlebyfallen, för att få en bra utsikt över Kungsådran

På söndagen firade Fallens dag i Älvkarleby 40 år. Närmare 10 000 besökare kom för att titta på de mäktiga fallen.
– Vi kommer hit varje år. Det är en tradition, berättade Jonas Lindelöf som stod ovanför dammluckorna med dottern Lea på axlarna.

Annons

Teo Härén invigningstalade inför det första vattenpåsläppet klockan tolv. Dammluckorna öppnades även klockan 14 och 16. Himlen var olycksbådande mörk, men regnet höll uppe. Människor stod vid dammluckorna och på Karl XIII:s träbro för att få en bra plats. När larmet gick, åkte kamerorna fram och barnen lyftes upp för att få en skymt av vattnet som forsade fram med 700 kubikmeter i sekunden. Eva Liss från Gävle hade dottern Miranda Liss, tre år, på axlarna.

– Min man kommer från Älvkarleby och vi åker hit varje år. Jag vill inte missa fallen. Det är en mäktig känsla att få se hur moder natur såg ut förut, det är enorma krafter som släpps fria en sådan här dag.

Lockar 10 000 besökare

1971 öppnades dammluckorna i Kungsådran för första gången. Sedan dess har de öppnats varje år, söndagen före midsommar, bortsett från de år kraftstationen byggdes om. Fallens Dag brukar locka omkring 10 000 besökare. En av de återkommande besökarna är Jonas Lindelöf.

– Jag är uppväxt här och har bott de senaste 15 åren i Stockholm. Men mamma bor kvar i Älvkarleby, vi hälsar ofta på henne och åker alltid på Fallens dag. Jag vill att mina barn ska få uppleva fallen, precis som jag gjorde när jag var barn.

Sambatåg

På plats fanns också långväga gäster från Holland. Makarna Eefje och Korving Bronsveld tittade förundrat på vattenmassorna.

– Naturen är så vacker i Sverige. Och det blir aldrig mörkt om nätterna, det är helt otroligt, säger Korving.

De har en son som flyttat till Ludvika. Paret reser runt i Sverige med bil och tält. De har nyligen varit i Sundsvall och på Vättern runt, där sonen deltog i loppet.

– Vi stannar en dag till i Älvkarleby, sedan åker vi vidare mot Siljan och Dalarna. Efter midsommar beger vi oss hemåt igen.

För den som ville ha andra upplevelser än naturen bjöd på fanns det sambatåg, marknad, musikuppträdande på Laxön och Vattenfall höll kraftverket öppet för guidade visningar.

Mer läsning

Annons