Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedgrävt byggavfall vid Dragon gate?

Det kan finnas stora mängder byggavfall nedgrävt vid Dragon gate. Åklagaren har inlett en förundersökning och kommunen filar på ett föreläggande.

Annons

Kommunen har genom ett tips fått veta att det kan finnas stora mängder byggavfall nedgrävt framför Dragon gate i närheten av en gångtunnel.

– Det har skett en utfyllnad där, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Karin Tydrén.

Byggavfallet ska ha grävts ned någon gång mellan 1 janauari 2007 och 18 september 2009. Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har beslutat att inleda en förundersökning med anledning av det misstänkta brottet, det kan röra sig om otillåten miljöverksamhet.

Bygg- och miljönämnden i Älvkarleby kommun tänker också rikta ett föreläggande mot ansvariga med krav på bland annat markundersökningar. Problemet är att de inte vet vem som är ansvarig.

Tidigare har förundersökningar mot Dragon gate lagts ned av den anledningen. Man slapp också Arbetsmiljöverkets miljonvite för användandet av en plomberad hiss på grund av bolagsbyte.

– Ingen har hittills visat sig ansvarig. Vi lägger pussel för att se om en eller flera bolag kan vara ansvariga. Nu har vi ändrat taktik och åtalsanmäler allting eftersom inte vanlig kommunikation fungerar.

Nämnden har också åtalsanmält otillåten eldning av sopor. Detta upptäcktes vid ett rutinbesök på anläggningen för någon vecka sedan.

Arbetarbladet har utan framgång sökt James Shi, styrelseordförande för Dragon gate group, för en kommentar.

Mer läsning

Annons