Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rivs Harnäskåkarna

Nu är spiken i kistan slagen för Harnäskåkarna. Husen rivs och området blir parkmark. Det beslutade ett oenigt kommunfullmäktige på onsdagen.

Annons

Det blev en lång debatt när fullmäktige skulle besluta om att avsätta 650 000 kronor för rivning av de fem kåkarna i Harnäs. Beslutet om rivning är redan taget.

Kommunalrådet Inga-Lil Tegelberg (S) betonade att det kostar kommuninvånarna 670 000 kronor per år att subventionera de boende där – pengar de skulle kunna lägga på andra kommunala verksamheter.

Bengt Ahlquist, Kommunens väl, yrkade på avslag och ville att samhällsbyggnadsnämnden skulle få i uppdrag att genomföra en detaljplan för området.

Han fick medhåll av Folkpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

”Resursslöseri”

Folkpartisten Ann-Cathrin Larsson tyckte inte att det var ekonomiskt försvarbart att riva villorna, framför allt inte när det finns människor som uttryckt en önskan om att köpa dem.

– Det är ett resursslöseri, inte bara för värdet av husen. Utan det som kan bevaras ska bevaras och användas, sa Hans Wennberg (MP).

Clarrie Leim (C) tyckte inte att det var ekonomiskt försvarbart att behålla husen då en detaljplan skulle ta för lång tid.

– Alla hyresgäster har varit mycket väl medvetna om att husen ska rivas. Det har stått i deras hyreskontrakt. Jag förstår inte hur den här debatten har kunnat uppstå, sa Leim.

För dyrt att rusta

Kenneth Holmström (M) betonade att husen kräver en enorm upprustning – pengar som kommunen inte har.

– Om vi ska vara seriösa hyresvärdar så måste de rustas. Vårt bostadsbolag vill inte ens ta i dem med tång.

Björn Karlsson (S) tyckte att det var en besvärlig fråga – men att svaret var enkelt.

– Om kommunen ska rusta eller sälja så måste vi ha en detaljplan. Men vi äger inte den frågan för Stora Enso har inget intresse av att ha byggrätter så nära fabriken.

Efter votering fick Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centern och Moderaterna igenom en rivning av husen.

Bengt Ahlquist (KV) reserverade sig mot beslutet och lämnade lokalen.

Mer läsning

Annons