Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Gårdskärs sjöbodar se ut som sjöbodar

/
  • DETALJPLAN. Bebyggelsen i fiskehamnen i Gårdskär ska hållas enkel. Sjöbodarna ska allt eftersom återställas till det skick de hade före 1950-talet då de började byggas om till semesterboende.

Ingen parkering framför sjöbodarna. Regler för hur sjöbodarna ska se ut. Och möjlighet att bygga en gemensamhetsanläggning. Det är några av de förslag som finns i detaljplanen för Gårdskärs fiskehamn.

Annons

Det första förslaget till detaljplan för Gårdskärs fiskehamn har tagits fram. Förslaget innehåller en rad åtgärder för att bevara och återställa hamnens utseende.

– Vi vill ta ett litet steg tillbaka för att få sjöbodarna att se ut som sjöbodar och inte som stugor, säger kommun-arkitekten Sofie Åberg som tagit fram detaljplanen.

De vita knutarna ska tas bort, man får inte sätta in fönster större än 120 x 120 centimeter och taken bör vara svarta eller grå av papp eller enkel plåt.

Bodarna ska behålla sitt enkla utseende.

– Vi går inte ut med pekpinnar och säger att det ska ändras nu. Det blir när någon söker bygglov som det krävs att ombyggnationen ska göras enligt detaljplanen, säger Sofie Åberg.

Gårdskärs fiskehamn ägs i dag av en ekonomisk förening som bildats av dem som äger sjöbodarna. I sitt remissvar är de kritiska mot en del av förslagen, exempelvis den begränsade fönsterstorleken.

– Sedan 1950-talet har bodarna formats så som de ser ut i dag. Jag förstår inte varför de inte kan se ut så, säger Sture Östling, som är sekreterare i Gårdskärs hamns ekonomiska förening.

Ett annat förslag är att det ska bli förbjudet att parkera framför sjöbodarna. I stället föreslås en större parkering nära sjöbodarna.

– Det ser inte trevligt ut med bilar överallt. Det är allemansrätt och jag tycker inte att eventuella flanörer ska behöva kryssa mellan bilarna, säger Sofie Åberg.

Men föreningen ställer sig inte bakom ett parkeringsförbud.

– Det är det vi är mest fundersamma över. Ibland känns det som att det är viktigare att allmänheten har tillgång än att vi som äger hamnen har det, säger Sture Östling.

Mer läsning

Annons