Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tar Inga-Lil över i kommunhuset

/
  • NYTT KOMMUNALRÅD. Inga-Lil Tegelberg (S) tror inte invånarna kommer märka så mycket att Älvkarleby har fått ett nytt kommunalråd. Hon efterträdde Lars Skytt som slutar efter tolv år.

Inga-Lil Tegelberg (S), 58, är nytt kommunalråd i Älvkarleby.

Att höja personaltätheten i förskolan har högsta prioritet i år.

Först ska hon ut i verksamheterna och lyssna in personalens åsikter.

Annons

- Det känns jättekul, otroligt stimulerande. Men det är mycket att sätta sig in i, säger Inga-Lil Tegelberg som är inne på sin andra arbetsvecka.

Inga-Lil Tegelberg är förvisso ny i kommunhuset men inte ny för invånarna i Älvkarleby kommun. Hon är född och uppvuxen i Mackmyra men kom till Skutskär som 20-åring med ett brinnande intresse för sport och politik.

De senaste 20 åren har hon varit förtroendevald för socialdemokraterna varav de senaste fyra åren som vice ordförande i kommunstyrelsen. Hon är sjuksköterska i grunden men har de senaste åren jobbat med personalfrågor inom Gävleborgs landsting.

Högre personaltäthet

- Det är viktigt med öppenhet mot de som jobbar i vår verksamhet. Det är viktigt att de förstår orsak och verkan av de beslut vi tar, säger Inga-Lil Tegelberg som ska besöka kommunens arbetsplatser under januari och februari.

Att höja personaltätheten inom förskolan från 2,75 till 3 var ett vallöfte från S och något som de ska infria under året framhåller Tegelberg. Målsättningen är även att höja resultatet i grundskolan genom att satsa resurser på de lägre skolåldrarna. Det tror Tegelberg blir svårt att hinna med under 2011.

Rusten av Rotskärsskolan fortsätter i år. Skolköket ska rustas så de åter kan laga mat på hemmaplan. Även SO-byggnaden ska renoveras.

- Vi måste fundera ett varv till hur mycket som vi ska bygga om då barnkullarna har minskat. Som det är nu så har vi inte fyllt huvudbyggnaden.

Tror på ny organisation

Tegelberg tror starkt på den nya organisationen som öppnar upp för lättare samarbete framför allt inom skola och socialtjänst. Det arbetas även för att skapa ett Medborgarkontor så invånarna ska få ett ställe att vända sig till i alla frågor.

Just nu håller hon på att sätta sig in i kommunens ekonomi. Hon är bekymrad över den då skatteintäkterna ser ut att bli mindre än väntat.

- Vi måste titta på hur vi kan frigöra medel så vi kan lägga mer pengar på kärnverksamheterna. Vi kommer säkert att bli tvungna att ta lite tuffa beslut framöver, säger Inga-Lil Tegelberg.

Mer läsning

Annons