Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny plan ska rädda fiskelägets kulturella värde

/
  • KULTURVÄRDE. I vår väntas detaljplanen för Gårdskärs fiskehamn antas. Då skyddas byggnaderna från större förändringar då det blir restriktioner på vad man får göra med båthusen.

Gårdskärs fiskehamn ska detaljplaneläggas för att skydda det kulturella värdet i området.

Det kommer bli restriktioner för vad man får göra med båthusen och stugorna.

Annons

– Vi vill förändra de vita knutarna. De är inte representativa. På sikt vill vi att de ska försvinna så att husen blir helt röda, säger Sofie Åberg, kommunarkitekt i Älvkarleby, som betonar att de vill värna om de kvalitéer som finns i området.

När Älvkarleby kommun sålde stugorna till arrendatorerna var ett av kraven att området skulle detaljplaneläggas för att kulturskydda området. Det kom dock att dröja i flera år innan en detaljplan blev aktuell. Sofie Åberg har jobbat med planen en tid och inom kort ska den skickas ut på samråd och därefter granskning.

Vill bevara enkelheten

Åberg berättar att det har varit en fiskehamn i Gårdskär sedan 1600-talet. Landlinjen låg betydlig högre upp vi den tiden så hamnen låg inne i Gårdskärs samhälle. I många år har Gårdskär varit en känd fiskeby och än i dag finns det en aktiv fiskare på orten.

– Vi vill att det ska fortsätta vara en småbåtshamn för fiske, samtidigt som vi vill bevara enkelheten i byggnaderna, säger Åberg.

Har fått olika utseende

Hon berättar att båthusen förändrade utseende runt 1950-talet. Då började ägarna rusta husen mer för att kunna vara där på semester.

– Då tog man vad man hade hemma. Det har gjort att husen fått olika utseende, vilket är något vi kommer trycka på att de ska behålla.

I vår väntas detaljplanen antas.

Mer läsning

Annons