Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyrustade Rotskärsskolan slår snart upp portarna

/
  • BRA HÖST. Skolchef Kerstin Brannerydh hoppas att nya Rotskärsskolan ska inspirera eleverna och lärarna. Skolan är indelad i tre arbetslag med klass 6-9 i varje lag.
  • BRA HÖST. Skolchef Kerstin Brannerydh hoppas att nya Rotskärsskolan ska inspirera eleverna och lärarna. Skolan är indelad i tre arbetslag med klass 6-9 i varje lag.

Rotskärsskolan slår upp portarna som nyrustad 6-9 skola.

Sörgärdet ska laga egen skolmat. Ny läroplan och betygssystem träder i kraft.

Det är några förändringar i den kommunala skolan i höst.

Annons

– Det är bra att vi kommer ifrån tre-ämnesskolan, säger skolchef Kerstin Brannerydh som tycker det nya betygssystem är bra.

Förändringen innebär att eleverna måste ha godkänt i tolv ämnen för att läsa en teoretisk linje på gymnasiet och godkänt i åtta ämnen om de väljer ett yrkesinriktat program. Tidigare krävdes bara godkänt i svenska, matte och engelska.

– Det gäller att förändra synsättet hos lärare och elever. Nu blir allt lika viktigt, säger Brannerydh.

I våras gick runt 600 barn i den kommunala skolan och det ser ut att bli ungefär lika många i höst. Lärartätheten är densamma. Antalet lärare har dock minskat marginellt på Jungfruholmen, Boda och Sörgärdet. I stället har Rotskärsskolan fått förstärkning då kommunens samtliga sjätteklassare börjar på skolan.

För eleverna som börjar på Rotskär väntar en helt ny skola men nyrenoverade klassrum. De får också sällskap av Särskolans elever som flyttat in i huvudbyggnaden.

– Det blir kanonbra på Rotskär. Nu finns alla förutsättningar. Det är bra utrymmen, ljust och fint. Jag hoppas det blir en nytändning för hela förvaltningen och för eleverna så att de känner suget att komma dit, säger Brannerydh.

Eleverna på Sörgärdet kan glädjas åt att få äta skolmat som lagats i det egna köket. De övriga skolorna får tillsvidare mat från Sodexho tills dess att skolköket på Rotskär står klart 2013. Sörgärdet står däremot utan rektor - en tjänst som ska tillsättas så snart som möjligt.

Någon större förändring förutom att sjätteklassarna försvinner från Bodaskolan och Jungfruholmen ser Brannerydh inte. Däremot blir det en minskning av kulturskolan under hösten. På grund av att en föräldraledighet inte tillsätts av besparingsskäl så kommer kulturskolan bara att erbjuda drama.

För de äldre studerande på vuxenutbildningar så kommer det erbjudas fler yrkesinriktade program då Älvkarleby har sökt samarbete med Gävle.

Mer läsning

Annons